Lika efterlängtad som jobbig att hantera
- & varför absorberande trosor fungerar så bra vid första mensen.

Det är vanligt att mensen kommer någon gång i 12-14 årsåldern, men inte ovanligt att den kommer tidigare eller senare utan att något är fel. Om första mensen inte kommer innan 16 års ålder, så rekommenderar vi att kontakta elevhälsan, ungdomsmottagningen eller en vårdcentral.

Första mensen kan vara lika efterlängtad som jobbig att hantera. Ibland kommer den som en överraskning och ibland har väntan varit lång. Oavsett på vilket sätt, så kan den kännas lite ovant. Inledningsvis kan menscykeln ofta vara oregelbunden och blödningarna variera i omfattning. Det kan vara svårt att välja mensskydd som passar både med tanke på att det kan komma olika mycket och att hitta ett som känns bekvämt i olika situationer.

Varför funkar då absorberande trosor så bra?

  • De fungerar för olika former av läckage - mens, flytningar och svett.
  • De behöver inte bytas så ofta
  • De är diskreta och ser nästan ut som vanliga trosor
  • De är hållbara och kan användas många gånger.
  • De är bekväma och kan användas i många situationer - när du sover, tränar eller går i skolan.

I väntan på mensen

Innan första mensen kommer är det vanligt att få flytningar. Ibland kan de komma flera år innan mensen faktiskt börjar. Ofta tar det cirka två år efter att brösten har börjat växa och att det börjar växa hår på könet innan första mensen.

Flytningarna kan vara så pass kraftiga att det känns bra att använda någon form av skydd. Absorberande trosor i lätt eller medelabsorption kan ersätt andra skydd i ett helt dygn. Trosorna kan alltså användas lika länge som vanliga underkläder. Toppen att slippa krångla med trosskydd. Titta exempelvis på Just Chillin eller Hippy Yay som båda finns i många storlekar.

Tips på bra saker att ha hemma inför första mensen: 

När första mensen kommit

Det borde inte, men kan kännas genant och ovant att behöva tänka på skydd. Om mensen har kommit rekommenderar vi att börja använda en trosa med hög eller superabsorption. Särskilt Get Cozy finns i många olika storlekar, men även andra av våra trosor kan passa bra.

Så här tycker andra nyblivna mensare & deras föräldrar 

Ulrica (verifierad ägare) – 02/10/2021

Storleken vi beställde, XS (30-32), var perfekt för en ung kvinna/tonåring med storlek 164.
Hon är väldigt nöjd med modellen och tycker att de sitter bra. Upplever inte annat än att hon har en trosa. Så mycket bättre känsla än att använda binda och att slippa byta hela tiden.
Två nätter och inget läckage. Hon konstaterar idag att 12 timmar är ok tid innan trosan behöver bytas. Då testade hon en längre period (ett dygn) till idag och beskriver att trosans gren inte hade tagit upp mensen – ”den låg liksom utanför”.

Vi valde ju största uppsugningsförmåga utifrån kraftiga blödningar som även behandlas med cyklokapron. Bindor av största modell o uppsugningsförmåga kräver frekventa byten. Så för dottern är detta inget annat än en positiv skillnad.

För vår del som föräldrar är kostnaden av trosorna värt hennes positiva upplevelse.

Malin (verifierad ägare) – 01/09/2021

Köpte dessa till vår tioåring som inväntar sin första mens. Gällande effektivitet i uppsamlande kan vi ännu inte lämna omdöme, men gällande komfort får trosan full pott; hon kunde både hjula, springs, stå på händer och sitta & kliva upp utan att trosan åkte snett, skar in eller på annat vis hamnade fel.

Vi köpte minsta storleken och de psssade henne perfekt. De är stretchiga & töjbara vid behov men känns trots det stadiga & stabila.
Det känns så fint att ha funnit dessa då just mensskydd är något som dottern varit fundersam och lite orolig över. Nu kan ‘allt vara som vanligt’ fast mensen en dag kommer – förmodligen lite oväntat. Ett par ligger redo i väskan i den fina medföljande tygpåsen och dottern känner inte längre nån oro – och intr mamman heller! <3

Mer information

På ungdomsmottagningarnas gemensamma websida finns massor med bra information till dig som väntar på eller har fått mensen - även föräldrar kan läsa på :-)

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.