Sänk momsen på mensskydd nu

Idag har vi haft en stund då priserna här i vår shop åkte lite hit och dit. Vi gjorde om en momsinställning som innebär att kunder från vissa andra EU länder får handla Comfydence trosor med sin lokala momssats för mensskydd. När vi gjorde det blev vi smärtsamt varse om att Sverige verkligen ligger efter när det gäller moms på mens.

Många EU länder har redan sänkt moms på mens

Sverige är ett av de EU länder med högst momssats. På livsmedel betalar vi 12% moms, men på de flesta andra varor och tjänster betalar vi 25% moms - däribland mensskydd.

I Tyskland är det 7% moms på mensskydd, på Irland är det 0% och många andra länder ligger också i det undre spannet. Varför har Sverige inte tagit det steget ännu? Varför ligger vi så högt som 25%?

Moms på mens en kvinnoskatt?

Något som borde ifrågasättas mer än det görs i den allmänna debatten om det faktiskt är rimligt att kvinnor eller mens ska beskattas på det här sättet. Det blir ju faktiskt en form av kvinnoskatt, eftersom det är tämligen orimligt att vi inte skulle använda skydd för mens. Mensen upptar dessutom i snitt 2500 dagar av en kvinnas liv, vilket handlar om ca 8% av den totala livslängden för kvinnor.

Bortsett från att vi faktiskt betalar för mensskydden, så ska vi alltså dessutom betala 25% i moms. Tala om ekonomisk obalans. Att ha mens är trots allt inget som vi väljer, utan en naturlig process i en kvinnas kropp.

Politikerna säger nej till sänkning

När vi gör en enkel googling på begreppet "sänkt moms på mensskydd" slås vi av att de politiska initativen på området är få. Det finns vissa utspel, men senast i april 2021 röstade riksdagens skatteutskott nej till sänkt moms på mensskydd under förevändning att det pågår arbete inom området.

Redan 2016 beslutades det på EU nivå att medlemsländerna kunde sänka momssatserna, så vi kan inte låta bli att undra vad som händer och hur länge svenska kvinnor ska behöva vänta? Är det verkligen rätt att betala 25% moms på mens? Vi på Comfydence tycker inte det, utan att det behövs en ändring på området.

Källor:

Medellivslängd i Sverige: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/medellivslangd-i-sverige/

Momssatser i EU länder: https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/splSearchForm.html

Motion om sänkt moms på mensskydd: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/sank-kostnaden-for-mensskydd_H8023065

Vad är Comfydence?

Vi som driver Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, intimläckage och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanliga kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer trosor med inbyggt skydd för mens, flytningar & svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet. Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över. 

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.