Jag läckte under min graviditet

Jag önskar verkligen att någon hade berättat sanningen för mig. Berättat om de ovälkomna läckage i form av urinläckage och avslag som ingår i graviditet och förlossning (post partum). Så här efter att ha genomgått en full graviditet, och äntligen fått en fantastisk belöning i form av min lilla flicka, kan jag bara konstatera att det var en del saker som inte blev som jag trott. Graviditeten ledde inte bara till de förväntade symptomen som illamående, varierande aptit och en hel del ups & downs i humöret. Utöver det fick jag även sporadiska och oväntade urinläckage.

Kissläckage är tydligen vanligt

Jag trodde inkontinens var något gamla tanter råkade ut för! Men nej då. När man är gravid producerar tydligen njurarna mer urin och när livmodern expanderar så blir det större risk för urinläckage. Under slutet av graviditeten blev jag kissnödig och behövde gå på toaletten hela tiden. Men inte bara det, många gånger i slutet upptäckte jag dropp i trosan utan att jag känt mig kissnödig. Till en början blev jag orolig och trodde det var fostervatten. Men av BVC fick jag veta att lite urinläckage är vanligt under graviditeten. Under en period vanliga trosskydd som jag bytte ett par gånger om dagen. Men jag tyckte de kändes fuktiga och luktade sunkigt. Så jag bytte till absorberande trosor som tog hand om kisset, skyddade mot läckage och inte behövde bytas lika ofta.

Hur länge har man avslag egentligen?

När jag så fött min fina flicka trodde jag inte jag skulle behöva trosor med absorption förrän mensen kom tillbaka. Men då kom nästa ovälkomna läckage som ingen berättat om. Avslag! Visst hade jag hört talas om det men jag kunde inte föreställa mig att det skulle vara så länge…. I min enfald hade jag trott att när bebis och moderkaka väl kom ut ur magen så var man liksom klar. Jag  hade förväntat mig att ganska snart komma i mina vanliga kläder. Och att kroppen och underlivet efter några dagars läkning skulle vara tillbaka till sitt forna jag. Men icke! Tydligen får man sår inombords när moderkakan lossnar och de här såren fortsätter blöda i upp till 6-8 veckor. Till en början är blodet fräscht och liknar mensen men sen blir det brunare och sedan avtar det succesivt.

Måste jag använda sjukhustrosor hela min graviditet och efter min förlossning....?

På BB fick jag nättrosor med en gigantisk binda som det var det naturligaste i världen. Och efter lite googling insåg jag att många faktiskt köper sjukhustrosor för veckorna efter förlossningen. Själv kände jag verkligen att sjukhustrosor fick mig att känna mig sjuk snarare än nyförlöst, och jag kunde inte vänta tills jag kom hem och kunde använda mina egna kläder. Återigen blev absorberande trosor min lösning. Under de första dagarna med kraftigt avslag använde jag Comfydence trosor tillsammans med en binda. Men när blödningarna avtog något kunde jag helt gå över till att bara använda trosorna. Det funkar både för blödningarna men även när jag får sporadiskt urinläckage även efter förlossningen. Under graviditetens sista skede använde jag trosmodellen What´s Up då de gav stöd långt upp på magen och satt stadigt över rumpan. Den modellen passade även för min nyförlösta och fortfarande stora mamma-mage.

Inför min graviditet och förlossning hade jag önskat att någon talat om sanningen för mig. Och sanningen är att man kissar på sig, man spricker, har svårt att gå på toan och man har kvar sin mammamage i många veckor framåt.

Nu vet jag sanningen inför nästa graviditet och förlossning

Om det blir fler barn framtiden, vilket känns väldigt avlägset just nu när vi har en liten flicka på två månader och kroppen fortfarande verkar vara i chocktillstånd, så är jag i alla fall lite klokare. Då kommer jag förbereda mig på återhämtningen efter förlossningen. Då ska jag ha stora, bekväma kläder som är lätta att amma i. Jag ska se till att ha flera par absorberande trosor för både urinläckage under graviditeten och avslag efter förlossningen. Och jag kommer att vara förberedd på de eftervärkar som amningen orsakar.

Men just nu ska jag bara njuta av de fina sakerna i BEBIS-BUBBLAN och börja så smått med knipövningarna för att stärka upp muskulaturen kring bäckenbotten.

P.S Om avslaget är kraftigt eller inte avtar, eller om urinläckaget blir beständigt så sök hjälp hos vården.

// Petra 26 år, Stockholm 

Skriv en kommentar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, inkontinens, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.