Vad händer egentligen med kroppen efter förlossning och hur kan man förbereda sig? Vi bad barnmorskan, sjubarnsmamman och instagramprofilen Filippa dela sina bästa tips och råd för blivande mammor.
Fillippa Bräutigam
Instagram: @superlippa
Yrke: Barnmorska sedan 2019
Arbetsplats: Specialförlossningen på östra sjukhuset i Göteborg
Bästa med mitt jobb: Jag älskar att jag får vara med på resan som den födande gör tillsammans med sin partner/stödperson. Det häftigaste med mitt yrke är för mig tvärt emot vad många tror inte att faktiskt ta emot det nya lilla livet. Utan att lotsa föräldraparet till att ta emot det där livet. Att stötta, stärka och lyfta både mamma och den som står intill henne. Det är helt magiskt!
Hur förbereder man sig bäst på tiden efter förlossning?
De flesta har nog förstått att det eventuellt kommer att finnas ett behov av att ha smärtlindring hemma ifall man fått en bristning eller om man har taskiga eftervärkar. Sannolikt har de flesta ett litet hemapotek för bebisen också, kanske en rumpsalva, en pysventil och ett helt lass med blöjor.
Lugn och ro är viktigt
Jag brukar tänka att det inte finns i princip någonting som man inte kan lösa om behov uppstår när man kommit hem. Det enda man verkligen måste ha hemma är möjlighet till lugn och ro. För anknytningens skull och för att möjliggöra en god amningsstart för den som tänker amma. Gör upp med familj och vänner som vill hälsa på redan innan om vad som gäller. Är oinbjudna spontangäster välkomna eller ej? Hur skall gäster förhålla sig till eventuella syskon? Att gästerna tar med nåt ätbart och sköter disken är en bra tumregel.
Och se till att ha de mensskydd som du föredrar hemma. Jag blir lika förvånad varenda gång över hur mycket man blöder i början!
Vad händer med kroppen efter förlossning?
Det är mycket som händer med kroppen under en graviditet och det är ju inte slut för att barnet kommit ut. Nu skall du och din bebis lära känna varandra utanpå magen och din kropp skall ställa om från gravid till inte gravid.
Vätska & värme
Det är inte ovanligt att man svullnar en massa efter en förlossning. Skorna man hade på sig när man åkte in kanske inte går på fötterna när du ska åka hem. Men det är inget att oroa sig för. Du kissar och svettas ut den vätskan de närmsta dagarna. Det är galet hur varm man blir efter en förlossning. De flesta svettas väldigt mycket.
Hormonella förändringar
När moderkakan släpper så skall hormonerna kastas om. Progesteronet och östrogenet sjunker och nu är det massor av prolaktin i kroppen. När östrogenet rasar är det inte ovanligt att man känner sig gråtmild och rent av ledsen. Allt kan kännas tungt och påfrestande. Baby blues, det skall ge med sig pö en till två veckor, gör det inte det kan du ha drabbats av en förlossningsdepression, ta i så fall kontakt med din BVC.
Amning
Prolaktin är det mjölkbildande hormonet och i viss fall och på vissa kliniker kan man få prolaktinhämmande läkemedel om man inte har för avsikt att amma (jag höjer dock en varningens finger för dessa läkemedel. Läs biverkningslistan noga innan du tar beslut). Prolaktin hämmar kvinnans fertilitet och ökar hungerkänslorna. När mjölken rinner till blir brösten ofta stora spända och känns svullna. Det är helt normalt och det brukar ställa in sig efter bebis efterfrågan på några dagar. Tänk på att inte pumpa ut överskottet utan kanske istället lätta på det värsta trycket i duschen. Pumpar du stimulerar du brösten att fortsätta producera mer mjölk än bebis äter.
Bristningar
Har man fått en bristning så ska den läka. En bristning av "grad ett" är en bristning i hud och/eller slemhinna. En sådan läker oftast på någon vecka. En bristning av "grad två" är den vanligaste typen av bristning hos förstföderskor och då involveras en eller två muskler som går runt slidmynningen samt rakt över mellangården från ljumske till ljumske. En grad två-bristning brukar sys med suturer som släpper av sig själv på ungefär 8 veckor. Detta för att musklerna skall få en chans att läka. Även större bristningar i form av grad tre och fyra sys med suturer som sitter i ca 8 veckor. Oavsett hur stor bristning du fått så är det bra att redan några dagar efter förlossning knipträna för att hitta bäckenbotten och hjälpa till med återhämtningen.
Vad kan vara bra att tänka på efter förlossning?
Avslag
Ganska ofta blir kvinnor förvånade när jag efter förlossningen informerar om att det är helt normalt att ha avslag- alltså vaginal blödning- i upp till 8 veckor efter förlossning. Detta gäller även efter kejsarsnitt. Blödningen kommer nämligen inte från slidan efter den vaginala förlossningen utan från såret i livmodern orsakat av att moderkakan nu inte längre sitter fast i livmoderväggen. Så att investera i mängder av mensskydd är inte dumt. Och varför inte ett hållbart alternativ som absorberande trosor, som man kan använda år framöver istället.
Absorberande trosor
Jag önskar absorberande trosor varit mer aktuellt när jag födde mina barn. Tänk vad mycket pengar jag hade sparat då och så mycket bättre min snippa hade mått! Att bära bindor vecka ut och vecka in är verkligen en plåga för underlivet. Det avråds även starkt från att att använda tampong eller menskopp i samband med avslag på grund av risken för infektion i livmodern.
Knipträning
Det är som sagt toppen att börja knipträna med en gång. Jag brukar be mina patienter tänka på mig varje gång de borstar tänderna. Och när de tänker på mig ska de knipa. Då får man in 2 kniptillfällen/dag det är ju toppen.
Hur lång tid tar det att bli återställd efter förlossning?
Det beror lite på vad man syftar på när man säger återställd såklart. Har man fött vaginalt utan bristning så kan man nästan känna sig som sig själv med en gång. Som sig själv med en riktigt jobbig riklig mens då kanske. Andra är rejält ömma i underlivet med eller utan bristning. Har man fått en bristning så kan det ta några veckor innan smärtan försvinner. Under den tiden skadar det inte att äta smärtlindrande. Framförallt den första veckan för att underlätta rörelse.
Om man frågar en fysioterapeut så säger de att fogar och bäcken är helt återställt efter ca 7 år. Så ja, det beror ju på vem man frågar och vad man syftar på med återställd.
Kejsarsnitt
Har man fött med kejsarsnitt skall snittet läka och man brukar vara noga med att mamma inte skall bära tyngre än barnet de första 4 veckorna och hon bör undvika träna magmusklerna ett par månader. Det brukar gå bra att gå kortare långsamma promenader efter några dagar. Jag själv har gjort ett akut kejsarsnitt och jag upplevde att jag efter 5-6 dagar kunde röra mig relativt smärtfritt men att det gjorde ont att vända mig eller resa mig ur sängen.
När kommer mensen tillbaka efter förlossning?
När mensen kommer tillbaka är väldigt individuellt. Vissa kvinnor får tillbaka mensen efter ett par månader trots helamning och andra kan amma enstaka gånger per dygn och vara mensfria i flera år. Men man brukar säga att det vanliga är att mensen kommer tillbaka någonstans mellan 6 och 12 månader efter förlossning.
Hur kan absorberande trosor underlätta före och efter förlossning?
Som gravid är det väldigt vanligt med rikliga flytningar och inte heller ovanligt med små blödningar. En absorberande trosa är ju så mycket bekvämare än oändligt med trosskydd och bindor som kväver snippan och kan ge irritation och utslag. Samma sak gäller efter förlossningen.
Avslaget pågår i många veckor oftast och det är heller inte ovanligt med lättare urinläckage innan bäckenbotten återhämtat sig och man haft möjlighet att träna upp knipförmågan. Jag tycker absorberande trosor borde vara en självklar del i varje kvinnas garderob.
Så funkar absorberande trosor:
Comfydence har absorberande trosor i många olika modeller, material och absorptionsnivåer för olika flöden. Trosorna funkar som enda skydd vid mens, flytningar och svett.
Vi erbjuder alltid 60 Dagars Prova-på-Garanti på första paret- Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.
Råder det stigmatisering kring vad som händer innan & efter förlossning?
Jag har så svårt att se det eftersom jag i mitt jobb både på sjukhuset och med mina sociala media typ bara pratar om detta.
Men när jag tänker bort det så inser jag hur lite information jag fick innan min egen förlossning. Jag var absolut inte beredd på varken avslag, urinläckage eller de rikliga flytningarna jag hade som gravid. Jag hade aldrig hört talas om någon annan som alltid hade lite fuktiga trosor och jag hade ju absolut ingen lösning på problemet.
Hur vi kan vi öppna upp mer kring det här ämnet?
Genom att prata öppet om barnafödande, snippor och besvär som snippor kan drabbas av så kan vi göra det lättare för alla som ännu inte är i barnafödande ålder. Och även för de som redan fött barn.
Att prata om förlossningar är inte ovanligt men ofta pratas det bara om den där fruktansvärda smärtan. Och visst är det smärtsamt. Men jag tror vi kan ändra vårt sätt att tänka kring förlossningar. Om vi istället för att tänka smärta tänker på kraften vi själva har kan det bli det mindre skrämmande. Vår fantastiska kropp kan klara så mycket om vi bara tror på det. När man pratar profylaxmetoder så talar man ofta om tankens kraft. Och jag tror verkligen på den, i många sammanhang.
Jag tycker också vi ska vara snälla mot varandra. Att bara berätta om det fruktansvärda i att föda barn bidrar till att andra kvinnor kanske aldrig vågar. Jag pratar ju väldigt öppet om mina egna inkontinensbesvär och framfall på mina sociala media. Men jösses vad det satt långt inne även för mig.
Så många kvinnor har skrivit till mig efter att jag öppnade upp om detta. Många trodde att man helt enkelt fick stå ut med att kissa ner sig om man fött barn. Att det nog är så det ska vara. Tänk om kvinnor vågade tala om sina besvär öppet. Då hade ingen behövt lida i tystnad och så många fler hade sökt hjälp så mycket snabbare!
Våga prata om era snippor! För det är makalöst vad bra de är!
/Hälsningar Filippa