Innan mina graviditeter och förlossningar var menskopp ett självklart val för mig! Detta för att inte konsumera och kassera mensskydd som är dåliga för både miljö och underliv, och som dessutom blir dyrt i längden. Men så fick jag förlossningsskador och hypotyreos. 

Tidig vaginism

I sena tonår utvecklade jag av okänd anledning vaginism, vilket innebar att det genast blev svårare med mensskydd. Musklerna slöt sig och det var svårt att både föra in och ta ut menskoppen. Framförallt om jag behövde tömma koppen i allmän miljö som på skola eller jobb. Där och då fanns ingen tanke på att byta mensskydd.  Då plastbindor inte kändes bra för underlivet, som nu också var känsligare, som riskerade att läcka, gjorde att jag inte kände mig torr och som dessutom är tillverkade av olika plaster. Tamponger var inte ett alternativ eftersom besvären med vaginismen ökade då slemhinnorna blev torrare. Tygbindor och menstrosor hade jag inte hört talas om på den tiden.

Mina första förlossningsskador

Efter mina förlossningar har skador uppstått. Vid min första förlossning fick jag en djup och omfattande grad 2-skada. En hårsmån ifrån grad 3 enligt uttalande från bedömande läkare. Skadan omfattade större delen av mellangården och dess muskulatur. Den kontrollerades och syddes noggrant av två läkare, men tyvärr blev det inte helt bra ändå. Jag läckte urin då och då efter ansträngning (hela blåsan, inte lite grann), hade trängningar, smärta i ljumskar, höfter, rygg, mage och kvarvarande bäckensmärta. Tack och lov dröjde det 2 år innan mensen kom tillbaka, och då planerade vi redan för en ny graviditet.

Andra graviditeten

Under andra graviditeten tilltog mina besvär, med ökad bäckensmärta och nervsmärta. Jag insjuknande också i hypotyreos tidigt under graviditeten. Denna graviditet var mycket jobbigare än den första, trots att jag fick foglossning (bäckenrelaterad smärta) mycket tidigt i båda, men jag var ju ännu inte bra från den första graviditeten/förlossningen. 

Den andra förlossningen gick snabbt och skadan som uppstod då är dåligt dokumenterad men anges också den som en grad 2, och togs troligtvis inte om hand på rätt sätt denna gång. Utöver tidigare besvär tillkom nu gasläckage, problem att tömma tarmen vid hårdare avföring, mer urinläckage och trängningar och ökad smärta överlag, med en kraftig begränsning av min vardag som följd. 

Mensen återvänder

När mensen kom tillbaka efter andra graviditeten var jag rädd. Jag började använda menskopp igen, men det blev inte bra. Jag provade olika storlekar och modeller, men oavsett så kändes det inte helt bra och det läckte blod bredvid. Detta p.g.a. skadorna i bäckenbottenmuskulaturen, vilket gjorde att vakuumet släppte och då kunde lite eller allt blod rinna på sidan av. Tampong fungerade inte alls, då de la sig fel och triggade muskelkramper. Jag kompletterade med tiden menskopp med tygbindor. Jag använde de ihop de dagar med rikligast blödning, och bara tygbindor dagar med mindre blödning. Det var absolut ett steg i rätt riktning, men nattetid kunde jag uppleva att tygbindorna var något svåra att få att sitta på plats och att jag fick ett visst skav av dem, även av modell utan tryckknappar. 

Förlossningsskadorna fick mig att byta mensskydd

När jag fick rekommendationen att prova menstrosor från min fysioterapeut på Bäckensmärtenheten på Linköping Universitetssjukhus, som hjälpt mig med rehabilitering inför, och även följer upp efter, operationen av mina skador, så bestämde jag mig för att köpa ett gäng trosor med en gång. Jag valde modellen Get Cozy med super uppsugningsförmåga och blev oerhört positivt överraskad redan från första användningen! 

Jag testar menstrosor

Menstrosorna absorberar mycket blod effektivt, andas väl utan att bli varma, känns inte blöta överhuvudtaget, de sitter där de ska och inget blod rinner på sidan av varken under rörlig nattsömn eller träning. Dagarna med rikligast blödning har jag kunnat ha trosorna 8-12 timmar innan byte, och med mindre blödningar upp till ett dygn utan problem. 

Efter användning lägger jag antingen trosorna i medföljande påse, blöter upp i en hink med kallt vatten i tvättstugan eller lägger i en större PUL-påse. Sen tvättar jag dem som vanligt med övrig tvätt i 40 grader - parfymfritt och utan sköljmedel, för att minska kemikalier mot underlivet och behålla den goda uppsugande förmågan. 

Vila för bäckenbotten

Som ryttare har dessa trosor möjliggjort att jag kan rida mer aktivt samt för instruktör även under mens, vilket varit problematiskt innan p.g.a. läckage och smärta. När bäckenbotten fått vila helt från inre mensskydd så har musklerna slappnat av på ett helt annat sätt. Det är också en stor skillnad nattetid med menstrosorna, då jag slutat att omedvetet spänna mig på nätterna av rädsla för att läcka. 

Operation av förlossningsskadorna

I skrivande stund har mina förlossningsskador från 2015 respektive 2018 opererats sedan 5 veckor tillbaka. En mellangårdsrekonstruktion med återinfästning av ett sextontal muskler samt åtgärd av rectocele (framfall av bakre vaginalväggen) utfördes. Jag hade självklart packat med mig menstrosor från Comfydence att ha på mig efter operationen, och de fungerade utmärkt även vid den typen av blödning. I somras kompletterade jag samlingen med Comfydence mensbadtrosor, vilket innebar mer bad med barnen åtminstone de dagar jag hade mindre blödning. Även de överraskade positivt! Inget läckage!

Jag är såååå tacksam för dessa trosor! De har förändrat min relation till mitt underliv till det bättre, och mens är inte längre något jag fasar inför eller som påverkar mina fritidsaktiviteter. När min dotter kommer upp i ålder för menstruation kommer jag att introducera menstrosor för henne som förstaval. Jag rekommenderar alla jag möter och ämnet kommer på tal att testa menstrosor. Tack Comfydence för att ni gör livet för kvinnor lättare!

//  Lina 33år

Läs mer om förlossningsskador och hypotyreos

Efter förlossningen - 1177

Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon - 1177

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.