28:e maj - ett smart datum

Innan vi kom igång med Comfydence hade vi ingen aning om att det fanns en speciell dag för mens - Internationella mensdagen. Men när vi tänker efter, så är det ändå rätt självklart. Varför skulle den inte finnas, när det finns så många andra dagar? Det är allt från kladdkakor till kanelbullar, nationaldagar och födelsedagar. Alla är viktiga på sitt sätt, men så även mensens.

28/5 är ju också ett så ohyggligt smart datum – menscykeln är i snitt 28 dagar och blödningen 5 dagar. Visste ni förresten att det igenomsnitt summerar till 2500 dagar av en kvinnas liv och 300 miljoner kvinnor har mens en helt vanlig dag.

För mycket att bortse från

Om mängden kvinnor som har mens varje dag förvånar dig, så gissar vi att det är rent av svindlande - att tänka på att bara i Sverige så slängs 540 000 000 engångsskydd från mens på soptipparna varje år.

Skydd som oftast inte är biologiskt nedbrytbara, kanske använts i onödan (mensen kommer sällan på minuten..), inte funnits till hands när de behövs och många gånger inte ens fyllt sin funktion ordentligt (vem har inte råkat ut för trista fläckar på kläder, lakan, soffan…. – ja ni vet helt enkelt).

Det är då trosorna är så finurliga – tänk att de faktiskt gör så att engångsskydden inte behövs. Vi brukar räkna med ett en trosa ersätter minst 3 skydd för varje dag den används. Vilken magisk ekvation – en multiplikatoreffekt på tre för varje dag.

Följer man våra tvättråd, så räknar vi med att en trosa håller 2-3 år eller runt 40 tvättar. Det skulle alltså innebära att en trosa motsvarar 120 bindor eller annat mensskydd.

Våga prova - med garanti

Något som verkligen driver oss i vardagen är att vi tycker att fler kvinnor förtjänar att känna till lösningen med trosor som har inbyggt skydd. Vi förstår att det känns svårt att tro första gången man hör talas om dem och därför erbjuder vi en prova på garanti under 60 dagar. Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka fastän du använt dem. Vi har nu fått beställningar från snart 1000 kunder och de som utnyttjat garantin går att räkna på ena handens fingrar.

Vårt stöd till WaterAid

Apropå det förresten, vi har nyligen haft vår första avstämning och skickar nu in över 10.000 kr till WaterAid. För vårt andra halvår hoppas vi kunna lägga till en nolla på beloppet. Vi siktar stort och hoppas att du vill vara med och hjälpa oss att sprida kunskap och kännedom om trosorna.

Mensfattigdom finns både i Sverige och globalt. Via WaterAid och Comfydence kan du skänka tamponger till någon du känner. Klicka här!

Kampanjen pågår hela maj månad, givetvis inte bara på Internationella mensdagen. WaterAids arbete innebär förstås så mycket mer och pågår året runt - inte bara på internationella mensdagen. Passa gärna på att göra en donation också. Ditt bidrag kan göra stor skillnad. Läs mer om WaterAid och mens här!

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.