Blekta trosor inget att skämmas för

På riktigt! Nu är det dags att lyfta vi ett ämne det sällan pratas om. Det handlar om blekta trosor och att det inte är något att skämmas över.

Så här ser mina trosor ut när jag har använt och tvättat dem ett par gånger. De är blekta och har tappat färgen i sitt innersta lager. Därför föredrar jag ofta vita trosor - fastän de håller sig allt annat än vita i längden (speciellt inte vid mens). Om tvätten hängt på tork till allmän beskådan, så har jag noga vänt utsidan ut. Allt för att jag ska slippa skämmas.

När jag tittar i troslådan så märker jag att det oftast är mina bomullstrosor som är blekta. De som brukar vara skönast att använda och många gånger rekommenderas ur hälsoperspektiv. ?

Jag känner mig generad att jag skäms, men så är det faktiskt. Gissningsvis känner fler igen sig - kanske även du? Nu ska vi reda ut varför blekta trosor inte är något att skämmas för.

Vanliga flytningar kan ge blekta trosor

När Anna & jag skapade Comfydence trosor, så ville vi ha färger så hållfasta att den här blekningen inte skulle uppstå. Det var innan vi hade förstått den fulla kraften från en kvinnas underliv.

Fenomenet med blekta trosor beror på att snippan är ett självrengörande organ. En hälsosam vagina producerar sekret/flytningar med ett PH-värde på 3.8 - 4.5. Flytningarna är sura och det är precis som de ska vara för att de goda bakterierna ska hålla infektioner borta.

När flytningarna kommer i kontakt med tyget, så kan det ha en blekande effekt. Blekta trosor är med andra ord väldigt vanligt och inget fel.

När borde jag söka hjälp?

Om du har flytningar, så är det bra att veta att allt från en färglös vattnig flytning till en vit fastare flytning är normalt.

Du behöver heller inte göra något, så länge dina flytningar inte luktar illa eller har konstig konsistens. Tänk på att din flytningar kan ändra karaktär under din menscykel, allt från vattningare till lite kraftigare.

När och om du har tjocka, korniga & vita fläckar i flytningen, så borde du fundera på att uppsöka hjälp. Det kan vara tecken på en svampinfektion.


Om du upplever att mängden flytningar ökar kraftigt, så finns det receptfria läkemedel på apoteken som återställer balansen för ph-värdet.

Sluta skämmas och torka med insidan ut

Nu när jag börjar förstå mig på det här fenomenet med blekta trosor har jag slutat att skämmas. Jag vänder nu insidan ut när jag torkar dem, för att visa att det är vanligt och för att trosorna torkar snabbare då.

Att torka dem utomhus går också mycket fortare än inomhus, kanske för att det fläktar på ett annat sätt. Sedan är det ju också något speciellt med tvätt som torkat utomhus - en annan känsla. Eller är det bara som jag inbillar mig?

Läs mer om blekta trosor:

Blekta fläckar i trosorna: varför blir det så och är det farligt? | VeckoRevyn

Blir dina trosor blekta av din vagina? Här är anledningen | MåBra (mabra.com)

Därför får du blekta fläckar i trosorna (modette.se)

Vad är Comfydence?

Vi som driver Comfydence tycker att det pratas för lite om mens och intimbesvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanliga kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer trosor med inbyggt skydd för ett bekvämare och friare liv utan krångel. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön.

Comfydence är stolt partner till WaterAid, som arbetar för rent vatten och att bekämpa mensfattigdom världen över. 

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.