Goda nyheter!
Comfydence trosor av bomull kan tvättas i 60 grader. Detta har säkerställts i ett test som visar att trosornas funktion bibehållits i 50 tvättar. Vi har därför valt att göra ett tillägg till våra Tvätt & skötselråd.

Menstrosor med bibehållen funktion efter tvätt i 60 grader

Comfydence har tillsammans med ett oberoende företag - Tranemo, låtit testa om trosorna håller för 60 graders tvätt och torktumling.

Testet har genomförts utan att trosan använts emellan och påvisar endast att materialet hållit för det ökade gradantalet samt torktumling.

Även det läckskyddande lagret som återfinns som enda lager i den medföljande påsen har tvättats och torkats på samma sätt utan att uppvisa skador.

Tilda Larsson, Fabric quality manager på Tranemo – kommenterar testet så här:

”Jag har tvättat trosorna tillsammans med annan tvätt och efter var femte tvätt och 50 tvättar totalt har jag kontrollerat färg, form och funktion. Det som jag kunnat se är viss påverkan på färg och form, men funktionsmässigt har jag inte sett någon försämring.”

Vad händer nu, kommer Comfydence ändra tvättråden?

Många är vana att tvätta sina underkläder i 60 grader och vi tycker att det känns viktigt att berätta att det nu är möjligt att låta de absorberande trosorna följa med i samma tvättomgång. Vi kommer ännu inte uppdatera tvättråden på själva trosan, däremot sprida information på vår webbsida och i sociala medier om detta säger grundarduon Anna & Linda.

Tillägg tvätt & skötselråd

”Comfydence absorberande trosor med bomull som yttermaterial och vanlig resår i kanterna, kan tvättas i 60 grader. Observera att trosans elasticitet och färg utsätts för högre slitage. För att ge trosan maximal livslängd rekommenderar vi fortfarande 40 graders tvätt och att låta trosan hängtorka.”

Gäller Comfydence absorberande trosor i bomull & med resår:

Comfydence absorberande trosor i andra material än bomull är inte testade i högre gradantal än 40 ännu. Att vi inte inkluderar Stay Lazy i listan över trosor som kan tvättas i 60 grader, beror på dess spets.

Hur ska tillägget till tvättråden tillämpas?

Vi på Comfydence är så klart glada att vi nu kan möta många kunders önskemål om att kunna tvätta menstrosor i 60 grader. Vi vill dock uppmana till god energihushållning och nämna det faktum att menstrosor testats världen över med begränsningen att tvätta i 30 eller 40 grader och att detta med dagens moderna maskiner och tvättmedel räcker gott för att hålla dem rena.

Det cirkulerar många myter om just tvätt och underkläder – till exempel att de måste tvättas i 60 grader för att bakterierna ska dö. Här svarar Mats Johansson, forskare och lärare på Textilhögskolan i Borås – på påståendet: ”Kör alltid strumpor och underkläder i 60 grader, annars dör inte bakterierna.” - Många bakterier dör inte vid 60 grader, det krävs både högre temperatur och längre tvätt tid, vilket många textilier inte tål. Istället för att ta kål på bakterierna tar du kål på strumporna och förstör både textur och färg. Se istället till att vara noga med att följa tvättråden i dina plagg och anvisningarna på ditt tvättmedel.”

Läs gärna hur Mats krossar fler myter om klädvård.

Varför rekommenderas inte torktumling?

Även om testet omfattade torktumling, så är inställningen kring temperatur inte standardiserad på samma vis för torktumlare som för tvättmaskiner. Här finns en större osäkerhet kring vad olika program innebär och vi vill därför inte rekommendera det.

Torktumling sliter också hårt på plagg alldeles oavsett vilken typ det är.

Fler frågor om Comfydence trosor

Har du fler frågor om tvätt eller annat kring Comfydence absorberande trosor, så är du välkommen att mejla till hey@comfydence.se

Live More Worry Less

Anna & Linda

2023-01-24

 

Taggad: menstrosor

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.