Camilla har under flera år haft väldigt riklig mens. Så mycket att hon nu inväntar operation. Den rikliga mensen har påverkat hennes liv och hon har haft svårt att hitta skydd som hjälper. 

"Plötsligt får jag väldigt riklig mens

Efter att ha tagit ut min hormonspiral satte det igång någonting som jag aldrig upplevt förr. Jag fick en så riklig mens att jag inte längre hittade ett mensskydd som matchade mängden. Jag tror jag gick igenom ett tiotal menskoppar eftersom de skulle ju vara så himla bra. Stora, små, hårda, mjuk å gud vet allt. Vilket mickel att få dit dessa, veta att de sitter rätt, för att inte tala om när de glider ner å skaver sönder förståndet på en.

Min sista utväg, för att överhuvudtaget kunna arbeta under mensen första två dagar, blev en superabsorberande menstrosa från Comfydence. Kan tillägga att jag är förskollärare och alla ni som vet, ni vet. Det är liksom inte alltid läge att lämna barngruppen för att rusa på toaletten i vild och skär panik. 

Funkar menstrosor vid riklig mens?

Att jag var skeptisk till den nya menstrosan, det är bara förnamnet. Å för guds skull, jag beställde bara ett par.  För jag tänkte att detta var förmodligen bara en modefluga som knappast kunde hjälpa mig med så rikliga blödningar. Där hade jag fel. Vilken känsla. Vilken trygghet. Inget skav, inga torra slemhinnor, inte läckage...men jag hade ett problem, jag behövde fler och det fort.

En nyfunnen frihet

Många andra kan ha sina trosor i tolv timmar, jag kan ha mina i fyra timmar åt gången de två första dagarna eftersom jag har så riklig mens. Men dessa fyra timmar är numera fria från oro, stress, ängslan och panikkänsla. Fatta smidigt att bara skölja upp i handfatet, förvara i vattentät påse för att sedan tvätta i maskin och hänga på tork på ett element, en värmeslinga eller i solen på sommaren. Plötsligt kunde jag motionera igen trots mens och jag vågade sova hos särbon utan att vara rädd för läckage. För det också, nätterna. Vilken grej att inte behöva ställa alarm för att byta mensskydd. Att våga slappna av och sova gott natten mellan den första och andra mensdagen. Halleluja.

Så använder jag Comfydence trosor

Då jag har väldigt rikliga blödningar är trosorna med superabsorption det enda som funkat för mig de dagar då mensen är som värst. Inte ens största tampongerna har klarat av mitt stundtals kraftiga och snabba flöde. Jag byter menstrosa var fjärde timme men jag känner mig trygg under de timmarna.  Jag använder trosorna mellan kl 8-12, 12-16, 16-22. 
Och så ett par till natten medan de andra har tvättats å hängts på värmeslingan för att hinna torka till dag två. Till saken 

Menstrosorna är en befrielse vid riklig mens

Men hur vet jag när jag ska byta trosa? Hur vet jag när den har jobbat färdigt? Det lärde jag mig snabbt att känna. Trots att det gått timmar å jag känner att den nu inte absorberar mera, så har det aldrig läckt eller gett fläckar på byxorna. Helt otroligt vilken befrielse. 

Vill inte räkna på alla pengar jag lagt på tamponger, bindor, menskoppar och nu menstrosor, men nu är det färdigt på den fronten. Så länge jag blöder har jag numera allt jag behöver. Ett gäng menstrosor från Comfydence. 
Tack för ordet! / Camilla "

VIKTIGT om riklig mens! 

Om du blöder rikligt finns en risk att du drabbas av blodbrist. Det kan leda till trötthet, depression och minskad ork vid motion. Vid riktigt låga värden kan man svimma och i värsta fall skada sig. Om du har riklig mens bör du kontrollera ditt blod- och järnvärde hos en läkare med jämna mellanrum och diskutera olika möjligheter till behandling.

Här kan du läsa mer om vad som räknas som riklig mens.

Vill du veta mer om riklig mens/ hemorragi: Riklig mens - 1177

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.