Nu har en testpanel i Expressen utsett menstrosorna som är bäst i test. Comfydencetrosan Stay Lazy fick hela fem getingar och utsågs till testvinnare med följande motivering

motivering menstrosan som är bäst i test

Hur gick testet till?

Testet gick till som så att tre personer fick testa menstrosor av olika varumärken: Comfydence, Libresse, Imse, Lindex & Lunette under fyra menscykler. De tre testpersonerna hade alla normal - riklig mens och har testat trosorna under de dagar då de blöder som mest. 

Bild: Expressen

Väl utfört test för menstrosor

Vi på Comfydence tycker att Expressen och skribenten Cornelia Thomasson utfört testet på ett bra sätt. Det vi gillar är att 

 1. Testet är utfört över lång tid, vilket inneburit att testpersonerna har haft möjlighet att testa samtliga trosor med liknande förutsättningar.
 2. Jämförelsen baserar sig på trosor med respektive varumärkes högsta absorptionsförmåga*. På så vis jämförs "äpplen mot äpplen" och omdömena kan bli mer nyanserade & relaterbara.
 3. Personerna som testat har normal - rikligt flöde vilket gör att deras behov liknar varandra och därför sannolikt gör att deras upplevelser kan jämföras på ett rimligt sätt. Skulle en person med knappt någon mens alls testa en trosa med högsta absorption, så skulle upplevelsen vara väldigt olik den som har ett kraftigt flöde och testat samma produkt.

* sedan testet genomfördes har Comfydence lanserat sin nya modell Under Cover i Ultra absorption.

 

Att tänka på vid test av menstrosor

Att välja menstrosor är inte alltid helt enkelt - det finns många faktorer att jämföra. Här har vi listat några saker att tänka på, men rekommenderar också att läsa vår guide för att välja trosor.

Ingen gemensam standard för absorptionsförmåga

 • Det finns ingen gemensam standard för absorptionsförmåga - de olika varumärkena definierar nivåerna olika. Vissa anger i antal ml, andra i antal tamponger, storleken på det absorberande området eller som vi på Comfydence - en kombination av antal absorberande lager och tekniken vid kanter.

När vi på Comfydence genomfört tester på hur väl trosorna absorberar, så har vi insett att hur pass läckagesäkra de är påverkas av hur mycket och hur snabbt det kommer, samt hur snabbt trosan absorberar. Det är heller inte säkert att trosans fulla kapacitet har använts trots att den läcker - beroende på det absorberande områdets sträckning.

Skyddets sträckning

 • Skyddets sträckning kan variera och bör också vara anpassat efter behov/flöde. Att tex ha skydd hela vägen till bakre resår kan kännas onödigt för den som blöder lätt-måttligt dagtid, men vara jätteskönt under natten när annars blodet tenderar att rinna bakåt för den som sover på rygg. Sover du på mage, så kan det vara skönt med ett skydd som sträcker sig hela vägen till främre midjeresår.
 • Det kan också vara värt att tänka på att även om en person säger sig ha rikligt flöde, så brukar det inte vara genom hela blödningsperioden. Det är vanligt att det kommer lite mindre i början och slutet.
 • Det kan också vara värt att tänka över skyddets sträckning om det finns flera behov som ska täckas in. Bara för att mensen pågår, så upphör ju tex inte ansträngningsinkontinens eller svettningar.

Storlekar

 • Fler storlekar kan finnas i andra modeller. Stay Lazy finns i storlekarna XS-XL, medan tex Just Chillin finns i storlekar 3XS-5XL.
 • Hos Comfydence har vi unika storleksguider för respektive trosa. De gör att det går att jämföra med en liknande modell för förstå hur den sitter på innan. Vi har också 60 dagars ångerrätt på oanvända produkter, som innebär att storleken också kan provas hemma och returneras om den inte passar. 

Miljö / hållbarhet

 • Redovisas användning av kemikalier? Anledningarna är många att inte använda tex antibakteriell behandling, men ändå gör många varumärken det. Läs gärna mer om bakterier och absorberande trosor.
 • Vad har de olika varumärkena inställning i miljöfrågor. Inom Comfydence försöker vi hela tiden göra små & stora förbättringar. Här kan du läsa mer Välj menstrosor för miljön – Comfydence
 • Vad kommer trosorna i för typ av förpackning? Är den användbar på något klokt sätt?

  Alla Comfydence trosor kommer i den smarta påsen. Den kan användas både som förvaring av rena eller använda trosor. 

  Behövs fler tester av menstrosor?

  Frågan om det behövs fler tester av menstrosor är nästan lite provocerande. Vi säger självklart ja till detta. Comfydence var pionjärer att lansera menstrosor eller absorberande trosor på svenska marknaden. Då fanns inget att jämföra med i Sverige, men det betyder inte att vi satt på latsidan. Prover beställdes från jordens alla hörn och vi har testat igenom vilka menstrosor som är bäst när vi utvecklat våra egna. Vi tål att jämföras och ser fram emot att fler genomför välstrukturerade och organiserade tester.

  Här kan du se mer om menstrosor, andra tester och hur de funkar.

  Kontakt

  Om du vill komma i kontakt med oss för att fråga mer om tester eller kanske genomföra ett, så är du alltid välkommen att mejla: hey@comfydence.se

  Skriv gärna vem du företräder (mediekanal eller liknande) 

   

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

  Vad är Comfydence

  Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

  Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

  Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.