Om ditt humör och mående varierar under månaden kan det ha att göra med förändringar i menscykeln. Kanske upplever du PMS innan mensen eller en kraftig förändring i energinivå beroende på var i menscykeln du befinner dig. Då tipsar vi om att börja tracka eller logga din mens och ditt mående. Det behöver inte vara så krångligt eller ta mycket tid - men det kan hjälpa dig att förstå dig själv lite bättre och ge möjligheter att faktiskt anpassa din vardag lite bättre efter vad som händer i kroppen. 

Lär dig mer om din menscykel 

Det finns flera sätt att logga eller tracka sin menscykel. Idag finns enkla tekniska hjälpmedel som kombinerar fakta kring mensen med andra delar av din hälsa. 

Kalender / menscykellogg:

Håll en fysisk eller digital kalender där du markerar första dagen av varje menstruationsperiod. Detta kan hjälpa dig att upptäcka mönster och förutsäga ungefär när mensen kommer nästa gång.

Mobilappar:

Det finns många enkla appar  som är specifikt utformade för att tracka och hålla koll på menscykeln. I flera av apparna kan du förutom datumet för mensen även registrera hur du mår, mensvärk, hur du sover och andra symtom. Det kan vara hjälpsamt för att få en vidare förståelse för hur ditt mående påverkas under hela cykeln. 

Menscykeltrackers:

Det finns också specialiserade menscykel-trackers, som exempelvis menstruationskalendrar och smarta armband, som kan automatiskt spåra din menscykel baserat på data du anger eller genom sensorer som mäter kroppsliga förändringar. Valet av metod beror på personliga preferenser och bekvämlighet.

Vilka mens-appar är populära? 

Det finns flera populära mens-appar som används för att spåra menstruationscykeln. Dessa appar erbjuder olika funktioner och användarupplevelser,

så det är en bra idé att prova några olika för att se vilken som passar bäst för dina behov och preferenser. Några av de mest kända gratisapparna är de här:

Clue

Clue är en användarvänlig app som låter användare spåra sin menscykel, ägglossning, PMS-symtom och mycket mer. Den erbjuder också anpassad hälsorådgivning baserat på användarens data.

Flo

Flo är en annan populär app för att tracka menscykeln som erbjuder funktioner för att logga perioder, ägglossning, symtom och humör, samt anpassade hälsoinsikter.

Period Tracker

Period tracker är en enkel och intuitiv app som hjälper användare att hålla koll på sin menscykeln genom att logga blödning, symtom och kroppsliga förändringar.

Eve by Glow

Eve är en mer omfattande app som inte bara spårar menstruationscykeln utan också erbjuder funktioner för att logga sexliv, humör och sömn.

MyFLO

MyFLO är en app baserad på menscykelns fyra faser som ger anpassade rekommendationer för kost, träning och livsstil baserat på den individuella cykeln. 

Varför ska man tracka sin menscykel? 

Att spåra sin menscykel kan vara användbart av många olika skäl. Till syvende och sist hjälper det till att förstå sin kropp lite bättre och få en möjlighet att förbereda och anpassa sig bättre till de olika faserna. 

Planering

Genom att känna till din menscykel kan du planera och förbereda dig för din mens och vara förberedd på hur du kommer må eller när du kommer att behöva mensskydd. När du känner till din cykel kan du vara beredd på  mensvärk eller du kan välja att skjuta upp mensen inför exempelvis en resa. 

Hälsa

Att ha en uppfattning om din menstruationscykel kan hjälpa dig att upptäcka eventuella avvikelser eller oregelbundenheter som kan indikera hälsoproblem, såsom hormonella obalanser eller reproduktiva sjukdomar.

Preventivmedelsmetoder

För dem som använder sig av kalendermetoden för att förhindra graviditet är det viktigt att hålla koll på menscykeln och ägglossningen. 

Fertilitet

För par som försöker bli gravida det hjälpa till i planeringen att identifiera den mest gynnsamma tiden för att försöka bli gravida genom att fastställa när ägglossningen inträffar.
kvinna kollar graviditetstest

Vad är menscykeln? 

Vanligtvis kommer mensen hos flickor mellan åldern 11 och 14 år. Ibland tidigare och ibland senare. Mensen är kroppens tecken på att kroppen är redo för en graviditet och kommer därefter månadsvis upp till klimakteriet. Mensen, alltså själva blödningen, är del i en menscykel som upprepas månadsvis.

Så hur ser cykeln ut? I korthet kommer livmodern att utveckla en slemhinna, livmoderslemhinna, för att vara beredd på att ta emot ett befruktat ägg. En av äggstockarna släpper därefter ett ägg som tar sig ner till livmodern. Om ägget inte befruktas kommer kroppen att stöta ut ägget, slemhinnan och en del blod - det vill säga att mensblödningen kommer. Oftast är blödningen kraftigast under de första två dagarna men den fortsätter ofta i fem dagar. Efter mensen återupprepas den här cykeln om den inte påverkas av preventivmedel, medicinering, graviditet eller klimakteriet ( då mensen försvinner),  

Hur lång är menscykeln? 

Menscykeln varar i ungefär 21-35 dagar och där genomsnittet är 28 dagar. Längden på menscykeln kan variera under livet och i början är det inte ovanligt att cykelns längd varierar i början. 

 

 

Taggad: mens mensvärk

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.