Jag har ända sen första mensen lidit av kraftig mensvärk. Mensvärken har förändrats lite i olika perioder men var som värst i tonåren och puberteten. Då fick jag receptbelagd medicin från vården som hjälpte mig att ändå kunna leva normalt under mensen. Det blev lättare när jag blev äldre och använde preventivmedel men nu i medelåldern drabbas jag återigen varje månad av kraftiga smärtor som håller i sig i några dagar. Läs här om hur jag gått från att hata mensen till acceptera den.
Jag har över åren provat de allra flesta tips för att slippa mensvärk men just nu får jag ta en kombination av Ipren och Alvedon med jämna mellanrum under mensens första dagar. Tyvärr brukar mensvärken dyka upp under första natten och har den redan börjat kan det ta en lång stund innan värktabletterna får effekt. Men eftersom jag lärt mig kroppens tecken på att mensen är på väg – och har en bra app där jag följer cykeln – så försöker jag ta första tabletterna innan jag lägger mig på kvällen.
Att följa menscykeln i en app är faktisk ett riktigt bra tips tycker jag. Appen har hjälpt mig att identifiera hur jag mår i olika faser av cykeln, att planera för mensen och inte minst var det den som fick mig att inse att jag drabbas av mensförkylning i stort sett varje månad.
En del kvinnor lider av kraftig värk i flera dagar och andra får ingen smärta alls. Har du en rimlig nivå av värk som inte påverkar livet i alltför stor utsträckning så kommer här några tips att testa själv. Det är dock viktigt att återigen påpeka att det finns hjälp att få vid kraftig mensvärk bör du ta kontakt med vården för att få hjälp med dina problem.
Mensvärk som ett brev på posten
Mensvärk kan se väldigt olika ut för olika personer och i olika skeden av livet. Men för många kvinnor kommer den som ett brev på posten under mensens första dagar. Hur stark smärtan är och hur det känns kan variera men ofta beskrivs den som en molande värk i magen och ryggslutet. Det är inte ovanligt att värken strålar ned även i ljumskar och lår. I samband med mensvärken kan man uppleva att man kallsvettas, känner sig yr eller till och med svimmar.
Det finns två olika typer av mensvärk som på läkarspråk heter primär eller sekundär dysmenorré.
Primär dysmenorré
Primär dysmenorré är den vanligaste formen och den uppstår när livmodern drar ihop sig för att stöta ut livmoderslemhinnan. Det är inte sammandragningen i sig som orsakar värken men däremot innebär den att blodflödet och syretillförseln till livmodern minskar. Syrebristen i sin tur gör att vävnaderna utsöndrar smärtutlösande prostaglandiner. Nivån av prostaglandiner är högst under första dagarna av mensen och därefter brukar smärtan avta. Eftersom det finns mycket nerver kring livmodern kan värken sprida sig längst ryggen eller ned i benen.
Sekundär dysmenorré
Den andra formen av mensvärk är sekundär dysmenorré som istället beror på att det finns andra medicinska tillstånd som orsakar värk. Det kan röra sig om exempelvis endometrios, myom, bäckeninflammation eller adenomyos. Om du har kraftiga menssmärtor är det viktigt att vända sig till vården för att få hjälp att utreda om något av dessa tillstånd kan vara orsaken.
Förebygg mensvärken med sunda vanor
Kroppen mår som alltid bäst av en bra kost och regelbunden rörelse och med en sund livsstil kan mensvärk förebyggas i viss utsträckning. Med ett gott intag av näring, vitaminer och mineraler är kroppen och organen bra rustade för de förändringar som sker under menscykeln.
Eftersom kvinnor med mens tappar en del av sina järndepåer är det viktigt att få i sig tillräckliga nivåer av järn för att inte drabbas av järnbrist. Äter man varierat brukar det innebära att man får i sig tillräckligt, men livsmedel som blod- och inälvsmat, kött, fisk och baljväxter kan ge ett extra tillskott. Om man misstänker järnbrist kan man ta ett prov på vårdcentralen och få tips på järntillskott i form av dryck eller tabletter.
Om tarmarna är igång och har en god funktion så kan det lindra mensvärken. Ät därför gärna en fiberrik kost med en stor del frukt och grönt. Magnesium tycks också kunna motverka menskramper och det kan man få i sig via livsmedel som spenat och mandel eller via kosttillskott.
Är du trött och stressad finns det risk att spänningarna i kroppen förvärrar mensvärken. Försök att få tillräckligt med sömn och att undvika ihållande och långvarig stress.
Tio tips som kan lindra mensvärken
Nedan kommer jag lista några av mina främsta tips och andra råd som jag har läst kan hjälpa dig som lider av mensvärk och söker medel att lindra den…
1. Värme är din bästa vän
Värme är ett välanvänt universaltips vid mensvärk. Vid värk av olika slag kan värme hjälpa till att öka blodflödet och musklerna att slappna och minska smärtan. Klä dig varmt och dra på dig en extra filt om du känner dig frusen. Prova gärna att använda en vetekudde som du värmer till lagom temperatur i mikron eller en värmefilt / värmemadrass kring området där det gör ont. Det kan även vara skönt att bada, duscha eller basta varmt.
Kyla vid mensvärk? Även om många vittnar om att värme av olika slag hjälper mot mensvärk så finns det även de som tycker att kyla lindrar och bedövar. Om det gäller för dig så funkar det utmärkt att kyla vetekudden i frysen en stund.
2. Preventivmedel
Det finns olika preventivmedel som kan dämpa eller helt ta bort mensvärken. Hormonella preventivmedel som p-piller, p-plåster, p-ring och p-stav tar bort den naturliga ägglossningen och mensen och därmed även mensvärken.
Andra preventivmedel som hormonspiral och p-piller utan östrogen gör att slemhinnan i livmodern blir tunnare och då blir blödningen mindre eller försvinner helt. Då minskar även mensvärken.
Om mensen ska komma väldigt olägligt finns det möjlighet att skjuta upp mensen och därmed mensvärken till ett tillfälle då du kan hantera den bättre.
Rådgör med din gynekolog eller barnmorska kring det bästa alternativet för dig.
3. Receptfria läkemedel
Det finns många receptfria värktabletter som kan hjälpa mot mensvärk och ofta rekommenderas tabletter med ibuprofen eller naproxen. Det kan vara så att tabletter baserade på paracetamol har lägre effekt på värken. Tar man paracetamol kan det därför vara en idé att prova att kombinera dem med medicin med ibuprofen. Rådgör gärna med personalen på apoteket som brukar vara kunniga kring kombinationer eller andra tips kring användningen.
Bäst effekt får de receptfria tabletterna om de tas så fort värken börjar. Har du väldigt regelbunden mens kan du alltså ta dem precis innan du vet att mensvärken sätter igång. Om receptfria läkemedel inte hjälper kan du kontakta läkare, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagningen för att få rådgivning eller göra en utredning.
4. Rör på dig, om du orkar!
Kroppens energi kan variera mycket under menscykeln men oavsett var i cykeln du befinner dig är det alltid positivt att få till lite rörelse. Alla typer av motion kan öka blodgenomströmningen och lätta på kramperna som påverkar livmodern.
En intressant reflektion för mig personligen är att lågintensiv och långvarig rörelse tycks vara väldigt effektivt för min mensvärk. Jag minns när vi var på fjällvandring i Jämtlandstriangeln och vaknade på fjällstationen och mensen hade kommit. Jag kände att mensvärken var i antågande men hade inga värktabletter så vi började gå. Och döm om min förvåning när värken sakta försvann och sen inte kom tillbaka den veckan. Magiskt!
Även om du i vissa faser av mensen kan känna dig slö och orkeslös så kan det hjälpa med en kort promenad, ett yogapass eller lite dans. Under andra dagar när energin är tillbaka – eller tom högre än normalt - kan du passa på att anstränga dig på lite högre nivå. Lyssna till kroppens signaler och anpassa träning och motion efter dagsformen.
5. Testa yogapositioner
Forskningsstudier visar att yoga kan vara effektivt för att undvika mensvärk och lindra PMS. Rörelserna sätter i gång blodcirkulationen kring livmodern och får musklerna att slappna av. Det finns ett flertal digitala yogaprogram speciellt avsedda för mens att hitta online. Att prova olika yogapositioner hemma är ett enkelt sätt att komma igång.
Några av de yogaövningar som förekommer ofta i mens-yoga är barnets position, kamelen och head to knee.
Yogapositionerna som lindrar din mensvärk
6. Tens
Tens (transkutan elektrisk nervstimulering) är en effektiv smärtbehandling som går ut på att elektriska impulser skickas till nerverna i området som gör ont. När de elektriska strömmarna når nerverna så sätter kroppen igång det egna smärtlindringssystemet för att lindra. Behandlingen utförs med en speciell tens-maskin som har plattor som fästs på huden och den utförs av en läkare eller fysioterapeut.
7. Drick mycket vatten
Att känna sig uppblåst och svullen vid mens är inte ovanligt och svullnaden kan dessutom leda till ökad mensvärk. För att undvika uppblåstheten är det bra att dricka ordentligt och hålla vätskenivåerna i balans. Så se till att fylla på med vatten och dra ned på salt och alkohol som kan orsaka uttorkning. Koffein kan göra mensvärken värre så prova gärna att undvika kaffe, energidryck och andra koffeinprodukter under mensen. Ät gärna fiberrik mat och mycket frukt och grönt för att hålla magen igång och undvika att binda mycket vätska.
8. Massera magen
Att öka blodgenomströmning och cirkulation i musklerna kan lätta på spänningar och därmed minska mensvärken. Testa att området kring mage och ryggslut redan innan mensen börjat och fortsätt sedan massera regelbundet under mensen. Känn efter själv vad som är bekvämt men så lite som några minuters massage vid varje tillfälle kan vara effektivt.
9. Orgasmer - med dig själv eller partner
Ytterligare ett sätt att minska spänningar och hjälpa livmodern att slappna av är att få orgasm. Effekten blir densamma oavsett om orgasmen kommer av sex med en partner eller på egen hand. Det viktiga är den avslappning som följer av orgasmen. Känns det rätt är det alltså ingen dum idé att ha sex under mensen. Och får man inte orgasm första gången så skadar det ju inte att prova igenom om lusten finns.
10. Välj rätt mensskydd
Det finns mycket lite information att hitta kring hur olika mensskydd kan påverka mensvärken. Det finns dock kvinnor som upplever att skydd som förs in i kroppen, som tampong eller menskopp, gör värken värre. Om du misstänker att det kan vara fallet så är det en god idé att prova binda eller menstrosor.
Menstrosor (länka menstrosor) är ett bra alternativ som som sitter bekvämt och tillåter luften att cirkulera och motverkar en fuktig miljö i underlivet. För att vara så bekväm som möjligt kan du välja en trosa som inte sitter åt för hårt över magen. En trosa med bra absorption kan hålla dig torr och säker i många timmar eller en hel natt. Även om de inte botar mensvärken så kan de i alla göra att du slipper oroa dig för krångliga byten och att blöda igenom kläder och lakan.
Hindrar mensvärken din vardag?
Kraftig mensvärk är inget du behöver acceptera och leva med. Om mensvärken är så allvarlig att den påverkar din vardag och din förmåga att leva livet som vanligt så bör du söka hjälp hos sjukvården. Det finns mycket hjälp att få både kring utredning, rådgivning och medicinering. Värken kan vara tecken på endometrios och andra underliggande sjukdomar som absolut bör utredas och behandlas.
Om receptfria läkemedel inte hjälper mot värken eller om du plötsligt får mensvärk utan att ha haft det tidigare rekommenderar vi att du vänder dig till 1177, din vårdcentral, barnmorska eller gynekolog. Om du är ung kan du få hjälp av elevhälsan på din skola eller kontakta ungdomsmottagningen där du bor.
Sammanfattning
Mensvärk är vanligt förekommande och kan yttra sig på olika sätt. Ofta kommer smärtan under mensens första dagar och känns i magen, ryggslut och områden i närheten. När det gäller lindrig mensvärk blir många hjälpta av värme, receptfria läkemedel, preventivmedel och motion. Även sunda kostvanor, yoga, stabil vätskebalans och att få orgasm kan kapa topparna av smärta och kramp. Är mensvärken kraftig bör man söka hjälp och utredning hos vården för att få hjälp och för att utesluta underliggande sjukdomar.
Kommentarer
Aj jag har så ont hjälp mig mer