Hur är det möjligt? Hur kan man var över 45 och ändå inte riktigt förstå sig på sin kropp och sin mens? Den frågan ställer jag mig själv när jag efter många år av återkommande förkylningar faktiskt kunde konstatera att symptomen ofta verkade sammanfalla med mensen. 

Efter att många år ha tyckt att mensen var oregelbunden tipsade faktiskt min dotter om att testa en tracking app ( i mitt fall gratisappen Clue) och den har verkligen hjälpt mig få bättre koll på vad som händer i kroppen innan och under mens. Efter några månader med appen upptäckte jag att jag fick en rejäl förkylning i stort sett varje månad. 

Förkyld innan mens

Kan det verkligen finnas nåt som heter mensförkylning? Jag har aldrig varit den som hållit koll på mensen eller noggrant planerat utifrån när den ska komma. Jag har nog närmare skjutit bort tanken och ofta bara hoppats på att den inte ska komma när det är som mest olägligt. Men under de senaste åren har jag lagt märke till att jag någon gång i månaden vaknar med huvudvärk, dimmig hjärna, feber och ont i halsen. Tycker oerhört synd om mig själv och har nog blivit hemma från jobbet några gånger då jag mått dåligt och tänkt för mig själv att nu bryter det ut en långdragen förkylning. Men så – en eller två dagar senare är förkylningen helt borta och huvudet är tillbaka. Lite pinsamt att komma tillbaka till jobbet och faktiskt verka frisk som en nötkärna efter en väldigt kort frånvaro.

I flera år har detta pågått med hyfsat regelbunden intervall. Så äntligen trillade polletten ned och jag insåg att mina intensiv-förkylningar alltid kommer ett par dagar innan mensen. Hur är det möjligt att jag inte insett det tidigare?

Jag är inte ensam!

Efter ett par googlingar blir det tydligt att det finns fler som jag och just mensförkylning verkar få allt mer uppmärksamhet. Förankringen i forskningsresultat och eventuell bot är inte entydig-  men nu när jag är medveten om begreppet mens-förkylning går det inte att förneka att många verkar ha liknande upplevelser.

Att jag hittat fler som blir förkylda kring mens hjälper mig inte fysisk. Jag blir fortfarande väldigt hängig och jag tycker fortfarande väldigt synd om mig själv. Men nu vet jag att jag inte är galen och jag kan känna en viss lättnad när jag inte behöver tro att jag har en allvarlig influensa utan vet att huvudvärken och hostan bara håller i sig en dag eller två.

mensförkylning

Varför känner man sig sjuk innan mens? 

Om man förenklar saken kan man säga att menscykeln kan delas in i tre olika perioder; innan mens, under mens och efter mens. Under dessa perioder förändras nivåerna av olika hormoner i kroppen. En del kvinnor känner av dessa förändringar väldigt mycket i både kropp och humör och andra märker inget alls. 

Vanliga symptom innan mens

För de som påverkas mycket av sin menscykel är tiden före mens; den premenstruella fasen ofta förknippad med olika typer av besvär och påfrestningar. Det råder mycket okunskap kring exakt vad som händer i kroppen under PMS men fastställt är att nedbrytningen av gulkroppshormon skapar en slaggprodukt som kan ge många olika typer av symptom. 

Huvudvärk

Under menscykeln förändras niåverna av olika hormoner i kroppen vilket kan orsaka huvudvärk både innan och under mensen. Ofta blir huvudvärken bättre under klimakteriet då svängningarna i hormonella nivåer i regel jämnas ut. Om man har anlag för migrän finns det studier som tyder på att attackerna kommer i samband med mens. Vid återkommande huvudvärk är det bra att föra dagbok eller notera sina symptom i en app. Då kan man själv se mönster eller ge viktig information i det fall man söker läkarvård. 

Trötthet

Att bli trött innan och under mensen är mycket vanligt. Förändringarna i kroppen är tröttande och tär på energinivåerna. Se till att försöka sova ordentligt, hålla god vätskenivå och få en del motion för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar att återhämta sig. För oss som menstruerar är det viktigt att hålla koll på järnnivåerna och om tröttheten blir alltför allvarlig rekommenderar jag att uppsöka vården.  

Fryser

När man blir trött och energilös är det ju inte konstigt att man börjar frysa också. Som allt annat hänger det ihop med hormonerna och mitt enda tips är att klä dig varmt, svep in dig i en filt och värm en vetekudde att krama. 

Febrig 

Under PMS eller första dagarna av mensen kan man känna sig febrig, dvs att temperaturen pendlar lite mellan hög och låg. Om du verkligen har feber kan du ta receptfria läkemedel men i många fall rör det sig om en febrig känsla. Tyvärr verkar det inte finnas någon dunderkur mot de olika symptomen på PMS, så man får försöka ta hand om sig själv och tänka på att det går över snart. 

Illamående

Vid ägglossning förbereder sig kroppen på en möjlig graviditet och då ökar nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron. Förändringar i hormonbalansen kan få olika konsekvenser och till exempel kan de orsaka illamående. När illamåendet slår till innan mensen är det lätt att tro att man är sjuk eller att man ätit något som inte varit bra. 

Humörsvängningar

För mig tog det många år innan jag själv identifierade hur mitt humör hänger ihop med menscykeln. Jag tror faktiskt min man drog slutsatsen långt före mig. Någon vecka innan mens blir jag tyst, irriterad, tycker synd om mig själv och vill sälja vårt hus för att allt är så rörigt.... Men eftersom humöret ändras ganska långt innan mensen kommer så förknippade jag det liksom inte med PMS. Men precis som för förkylningssymptomen så föll polletten ned när jag skaffade mig en mens-app och faktiskt började fundera och iaktta kroppens förändringar över cykeln. 

Att humöret förändras vid PMS är inte ovanligt. Men ungefär var femte kvinna tycks drabbas av PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) som kan göra situationen svår att hantera och påverka en hela tillvaro. Om du misstänker att du lider av PMDS är det viktigt att söka vård och få hjälp med sina besvär. 

Tips för att lindra symptom

mensapp

Mitt bästa tips för att hantera vad som händer i kroppen både innan och under mens är att börja skriva dagbok under cykeln eller tracka ditt mående i exempelvis en app. Inte bara får du bättre koll på när olika saker inträffar - du kan även lära dig känna igen triggers. Om dålig sömn, alkohol eller stress påverkar dig extra mycket under cykelns faser kan du själv anpassa dig och undvika triggers för att må bättre. 

Träning & rörelse

Vem är jag att säga att man ska röra på sig när man mår skit? Jag är sannerligen inte bra på att masa mig iväg till gymmet när hela kroppen skriker nej. MEN! Då sätter jag igång en podd i öronen. Säger till mig själv att jag ska gå en promenad 15 min. Och inte sällan slutar det med att jag kommer hem en timme senare och faktiskt på mycket bättre humör än innan. 

promenad

Avslappning

Det är inte lätt att tänka på avslappning när kroppen fryser och känslorna kokar. Tro mig, jag vet. Men jag tipsar ändå om att prova. Personligen har jag en mindfulness-app som jag använder för att somna på kvällarna. Den hjälper mig stänga av tankarna som susar i huvudet och slappna av. Första gångerna tyckte jag inte den gav mycket men nu när jag använt den ett tag så finns det kvällar när jag somnar nästan direkt jag hör den lugnande rösten. 

Minska stressen

Åh, så enkelt det är att säga att man ska minska stressen. Men så svårt att åstadkomma. Jag håller mig ifrån att ge några hurtiga tips om hur du slipper stress men kan säga att det hjälper för mig att veta att vissa av de uppstressande katastroftankarna som hägrar vid PMS faktiskt kommer att gå över när mensen kommer. Jag brukar helt enkelt försöka (lyckas verkligen inte alltid) säga till mig själv att släppa tankarna några dagar för att återkomma till dem senare. Och allt som oftast ter sig vissa av mina problem så mycket mindre när jag kommit in i en ny hormonell fas. 

Goda kostvanor

Japp, you know it! Ät varierat. Ät regelbundet. Dra ner på socker och alkohol. Inte så himla kul tips men faktiskt väl värt det om du kan må lite bättre innan mens. 

Menstrosor

Måste bara tipsa om menstrosor! Jag har en del flytningar mitt i menscykeln och därför använder jag ofta en tunn menstrosa. Men även om du inte har flytningar så gillar jag att använda dem när mensen är på väg.  Men med en tunn och läckageskyddad menstrosa som tex Hippy Yay från Comfydence så slipper jag all stress kring när mensen behagar dyka upp. Jag behöver inte tänka över huvud taget på att köpa mensskydd, hur jag klär mig för att vara förberedd på mens eller på tillgängligheten till en toalett. Trosan känns som en vanlig, tunn hipstertrosa men har ett inbyggt skydd för mens och andra droppar. När så mensen kommit har jag olika menstrosor för olika dagar i cykeln som håller mig torr och trygg utan några som helst bekymmer. Se alla Comfydence menstrosor här

 hippy yay

Läs mer här om du nyfiken på att veta mer om hur menstrosorna funkar
Så funkar menstrosor – Comfydence

Kontakta vården

Om dina problem med sjukdomsbesvär, PMS eller andra symptom innan mensen är återkommande och allvarliga så rekommenderar jag verkligen att söka vård. Det finns mycket bra hjälp att få både kring smärtlindring, hormoner och psykiskt mående. Du är värd att få den hjälpen - så ta dina besvär på allvar. 

Vill du veta mer om mensförkylning?

Här kommer lite tips och länkar för mer info. Tipsar även om att ladda ned en mens-app som hjälper dig få överblick över hur du mår under cykeln- den har hjälpt mig förstå både det ena och det andra om humöret och kroppen :-)

Sjuk innan mens? Då kan du ha mensförkylning | MåBra (mabra.com)

Mens - 1177 Vårdguiden

6 konstiga saker som händer med din kropp före... | Hälsoliv (expressen.se)

Nyfiken på mens: Måste det vara så jobbigt? | Karolinska Institutet (ki.se)

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.