Sen en tid tillbaka använder jag menstrosor som enda skydd och jag vet att det finns en hel del funderingar kring dem. Det känns lite konstigt att gå publikt med detaljer kring sin mens, men jag tänker att vi behöver våga dryfta sådana här saker. Speciellt eftersom det finns en del tvivel och många frågor om hur "menstrosor" - trosor med inbyggt skydd / absorberande trosor, faktiskt fungerar. Luktar det? Hur känns det? Hur ofta behöver jag byta?

Menstrosor - min dagbok

Jag bestämde mig för att skriva en trosdagbok under min senaste mens och här hittar ni den.

Någonting på gång?

Redan under måndagen den 11e började jag känna att något var på gång. Brösten spände och den vanliga pormasken strax över vänster överläpp gav sig till känna. Ännu på onsdagen den 13e hade inget kommit, men eftersom jag skulle träffa Anna utanför hemmet, så beslöt jag mig för att ta på mig ett par menstrosor i modell Friday Feeling på morgonen. De är tunna och väldigt lättsamma och ha på sig. Räcker dessutom väl som skydd för min första blödning en hel dag om det behövs.

 

Mensen kommer igång

Det skulle visa sig att det skulle dröja ända till eftermiddagen lördagen den 16:e innan mensen faktiskt kom. Jag använde mina menstrosor med medelabsorption i väntan på – eftersom det hela tiden kändes som att den skulle komma när som helst. Om jag istället skulle använt engångsskydd – förmodligen trosskydd – så skulle jag säkert ha använt 3 st per dag till ingen annan nytta än min egen trygghet. Sopmängden skulle ha ökat med 10 st nästan i onödan. Menstrosorna tvättade jag lätt upp igen under helgens tvätt.

På lördagkvällen innan sänggång bytte jag till ett par Get Cozy – menstrosor med superabsorption. Min blödning brukar fungera så att under de första timmarna kommer det lite, för att sedan utvecklas till rena floden under ca 24-36 timmar.

 

På morgonen när jag vaknade hade det kommit en hel del blod – bara i trosorna – inget på lakanet. Jag kände mig fortfarande trygg att använda dem, men efter lunch när jag ändå skulle sätta på mig underställ så passade jag på att byta. Skulle väl säga att jag då hade använt dem i ca 15 timmar. Nu fick Stay Lazy åka på och hängde med till morgonen efter (ca 18 timmar).

Tvättar mina trosor

Nu är det alltså måndag morgon och mängden blod minskar något. Jag sätter på mig ett par av de trosor jag testat (Femtis) de motsvarar vår absorptionsförmåga ”hög” fyra droppar. Dessa trosor har jag på mig till kvällen när jag ska lägga mig.

Efter användning sköljer jag alltid trosorna i kallt vatten och det är en försvarlig mängd blod som ska ut. Det gäller att skölja ända tills vattnet blir klart, så att man får dem ordentligt rena. Efter sköljning hänger jag dem på tork tills jag kör nästa maskintvätt i 40 grader. Lite beroende på vilken uppsugningsförmåga som trosorna har, så får man räkna med att torktiden blir lång. Ju fler lager, ju längre tid att torka.

Nu sitter åter Friday Feeling på som hunnit torka efter helgens tvätt. Den sitter på fram till tisdagskvällen och visar inga spår av läckage efter 24 timmars användning. Blödningen har varit måttlig.

På tisdagkvällen tar jag på mig vad som jag antar blir det sista paret för den här cykeln. Jag tar nu ett par av testtrosorna – dessa från Modibodi. De har inte riktigt fungerat när jag blöder mycket, men nu när mensen är på upphällningen räcker de fint som skydd.

Summering & sparade engångsskydd

Så för att summera den här mensomgången – jag har känt mig torr, trygg och luktfri utan att använda ett enda engångsskydd.

Antal använda menstrosor: 5 trosor under själva mensen och 4 i väntan på. Då jag tvättade under helgen, så kunde jag använda flera trosor 2 gånger.

Antal sparade engångsskydd (estimat):

Onsdag 13/1 – 3 st

Torsdag 14/1 – 3 st

Fredag 15/1 – 3 st

Lördag 16/1 – 5 st

Söndag 17/1 – 8 st (skulle säkert använt en kombo av tamponger + binda/trosskydd)

Måndag 18/1 – 7 st (som ovan)

Tisdag 19/1 – 5 st

Onsdag 20/1 – 3 st

Totalt = 37 st

Att tilläggas i sammanhanget – det finns absolut andra bra mensskydd. Jag har testat menskopp – men blev inte så bekväm med det att jag litar på den som enda skydd. Jag tyckte dessutom att det kunde bli lite jobbigt på offentliga toaletter.

Tamponger är det som jag framförallt har använt innan, men i perioder då mensen varit väldigt kraftig har de ofta läckt. Dessutom kunde jag känna att det gjorde lite ont att använda tampongen precis i början på mensen och på slutet blev de stora tampongerna för stora (de torkade ut mer än de behövde och jag blev skör i slemhinnorna). / Linda

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.