Om du tror att mensen ska komma, så är det lätt att vilja förbereda med något skydd i trosan. Vi på Comfydence tycker att det är bättre med en trosa med lätt absorption istället för engångsskydd som trosskydd (som kanske inte alls ens kommer till riktig användning).
Mensvärk utan mens – vad händer? Vi är säkert många som varit med om det, att det känns som mensvärk, fast mensen inte kommer. Kanske känner du en molande värk i magen, kanske strålar smärta ut i ljumskarna eller så känns ryggen öm – alla klassiska symptom på mensvärk, men inget blod i trosan. Vad är det som händer, varför kommer inte mensen trots mensvärk?
Kanske är du stressad, gravid eller påverkad av något annat. Låt oss titta på vad som kan göra att mensen inte kommer och att du har ont ändå.
Orsaker till utebliven mens
Utebliven mens kan ha många orsaker och att du ändå får värk kan bero på att livmodern är inställd på att följa cykeln, trots att ägglossning kanske inte skett.
Att ha oregelbunden mens eller att mensen hoppar över vissa tillfällen är inte ovanligt, men om mensen uteblir fler än tre månader i rad, så bör du kontakta din vårdgivare. Om du själv är klar över orsaken och eller att det är planerat, så behöver det så klart inte vara någon anledning till oro.
1. Du är gravid
Är du gravid, så är det dags att boka in mötet med barnmorskan även om mensen inte hoppat över tre månader. Planerat eller oplanerat, så kan värk uppstå av att livmodern börjar växa och kanske du har känt av andra klassiska symptom som illamående, spänningar i brösten och ändringar i humöret eller känsloläget. Dessa symptom kan vara lätta att förväxla med mensvärk & PMS. Enklaste sättet att veta är att ta ett graviditetstest.
Ja – ok Petra är längre gången än att hon nyss blivit gravid – men så fin i våra absorberande trosor What’s up.
2. Utebliven ägglossning
Om ägglossning inte har skett, så finns inte någon slemhinna att stöta ut och mensen uteblir. Ingen ägglossning händer så ofta som i 10-20% av regelbundna cykler. Om det är av naturliga orsaker kan det så klart skapa viss förvirring.
Om du planerar att bli gravid eller vill få bättre koll på menscykeln, så kan du göra ett ägglossningstest. Ett test mäter halten av LH-hormon (luteiniserande hormon) som ökar 1-3 dygn innan ägglossning. Ägglossning sker vanligtvis ca 14 dagar innan mens. Utebliven ägglossning kan också bero på att du har PCOS.
3. Du har PCOS
PCOS betyder polycistiskt ovarialsyndrom och innebär att det finns en obalans i hormoner från äggstockarna. Äggstockarna producerar för mycket av testosteron och det gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att skapa en ägglossning.
4. Preventivmedel
Om du använder preventivmedel såsom p-piller, p-stav & p-ring så skapas en fiktiv cykel utan ägglossning.
Vid p-piller användning, så kan det ibland hända att blödningen inte kommer trots ett planerat uppehåll eller sockerpiller. Om du tagit dina p-piller och inte haft någon magsjuka eller diarré så är det ingen fara. Om dina p-piller inte hunnit få sin verkan och du under tiden eller därefter, haft oskyddat sex – så kan det i sällsynta fall innebära att du ändå haft en ägglossning och att du blivit gravid.
Om du får en blödning eller inte med preventivmedel beror också på hur de är komponerade – preventivmedel som p-stav, hormonspiral, mellanpiller och minipiller gör så att slemhinnan i livmodern blir tunnare och du blöder lite, sällan eller inte alls.
5. IBS
IBS står för irritable bowel syndrome och innebär en känslig och lättretlig tarm. Det är vanligt att få gaser och smärtor i magen, som ibland kan vara svåra att skilja från mensvärk. IBS kan också ge kraftigare mensvärk. Det finns ingen medicin som botar IBS, men det finns vissa läkemedel som lindrar och kostomläggningar utifrån vad som orsakar den kan också ha god effekt.
En svullen mage behöver inte bero på mens, utan IBS, endometrios eller äggcystor. Här illustrerad tillsammans med Be Softy.
6. Du har endometrios
Endometrios är en annan sjukdom som kan ge liknande smärtsymtom och besvär med magen som IBS. Det är därmed också lätt att förväxla med mensvärk. Endometrios är livmoderslemhinna eller liknande celler utanför livmodern, de sitter oftast på äggstockarna eller bukväggen.
7. Äggstockscystor
På var sida om livmodern finns det äggstockar. Deras uppgift är att producera ägg och hormoner. Äggen bildas i blåsor inuti en äggstock & i samband med ägglossningen spricker blåsan och plattas till. Ibland förblir blåsan intakt, drar till sig vätska och bildar en cysta. De försvinner oftast av sig själva, men kan under tiden trycka mot olika organ och skapa smärtor i magen. Även den som är i klimakteriet kan ha blåsor kvar trots att ägglossningen upphört.
Kontakta din vårdcentral eller gynmottagning om du misstänker att du har cystor i buken eller på äggstockarna.
8. Du tränar hårt
Om du tränar hårt och samtidigt får i dig för lite energi, så kan din kropp reagera med att producera mindre östrogen. Hormoner i obalans kan leda till oregelbunden eller utebliven mens, men behöver inte innebära att mensvärken försvinner.
9. Är mycket stressad
Vid stress frigörs höga nivåer av kortisol, ett hormon som påverkar och minskar produktionen av östrogen och progesteron. Hormonnivåerna kan i sin tur påverka ägglossningen och skapa oregelbunden eller minskad blödning.
10. Sköldkörtelbesvär
Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen. Den tillverkar hormoner som påverkar kroppens alla viktiga organ och om den tillverkar för mycket hormon kallas det hypertyreos eller för lite, hypotyreos.
Just hypotyreos, dvs brist på sköldkörtelshormon har också stor påverkan på balansen mellan de viktigaste hormonerna (östrogen, progesteron & testosteron) i menstruationscykeln och ägglossningen. Återigen så är risken stor för en oregelbunden, utebliven eller förändrad blödning. Sköldkörtelbesvär kan också innebära problem att bli gravid.
11. Har bäckeninflammation
Symptom på bäckeninflammation kan misstas som eller likna mensvärk utan mens, med värk i magens nedre delar runt livmoder, bäcken och äggledare. Bäckeninflammation (eller akut bäckeninflammation) kan orsakas av bakterier eller sexuellt överförda sjukdomar som klamydia och gonorré. Vid misstanke om bäckeninflammation, så uppmanas du att söka vårdkontakt. Bäckeninflammation bör behandlas direkt för att undvika komplikationer. Behandling sker med antibiotika.
12. Har urinvägsinfektion
Ibland är det verkligen svårt att skilja på vad som är vad vid smärtor i buken. Det kan också vara tecken på en urinvägsinfektion. Om du har urinvägsinfektion så kan du ha en rad olika symptom, exempelvis att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och efteråt, du har ont i magen runt urinblåsan, du känner dig småfrusen och det kan finnas blod i urinen.
Symptomen minskar ofta av sig själva efter några dagar och brukar försvinna inom någon vecka. Om de inte gör det och du dessutom har feber, så behöver du få behandling. Om du är yngre än 15 år eller gravid bör du alltid söka vård vid misstanke om urinvägsinfektion.
13. Haft missfall
Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv. Det är vanligt och sker oftast tidigt i graviditeten – kanske redan innan du vet om att du är gravid, om du misstar det för mensvärk. Ett vanligt symptom är just kraftig värk i magen och underlivet, som inte helt behöver sammanfalla med blödning. Blödning är dock vanligt – även att den ofta pågår längre än en vanlig mens.
14. Mittelschmerz
Mittelschmerz eller mitten-/mellansmärta som vi skulle säga på svenska anspelar på smärtor i samband med ägglossning. Ägglossning sker ofta ca 14 dagar från senaste mensens första dag. Smärtorna kan liknas de som uppstår innan mens med kramper eller hugg i magen med lite olika varaktighet.
15. En del sexpositioner
En del sexpositioner vid penetrerande sex kan skapa en smärta i livmodern och äggstockarna. Det handlar om positioner som kommer åt djupare och om det gör ont kan det kännas lite som mensvärk. Anpassa och justera tills det känns skönt!
Hur länge kan man ha mensvärk utan mens?
Hur länge man kan ha mensvärk utan mens – beror på, vad den beror på. Det finns en rad olika anledningar som ägglossning, olika hormonella obalanser, graviditet, missfall och annat som vi gått igenom. Om smärtan eller värken är ihållande och inte minskar med de råd som ges beroende på hur den ter sig, så är det bra att ta kontakt med vårdcentral eller en gynmottagning.
Om det ändå är mensvärk det handlar om, så kan du läsa våra bloggar "Så hanterar du mensvärk - 10 tips att testa" eller "Varför får man mensvärk".
Sammanfattning
Mensvärk utan mens är inte mensvärk, men kan kännas som så. Det är inte alltid lätt att veta vad värken eller smärtan beror på. Mycket runt kvinnokroppen är outforskat och svårdiagnosticerat, inte bara för oss själva utan även om du kontaktar läkare eller gynekolog. Många lider av IBS eller endometrios som både liknar varandra i smärtor och kan bidra till värre mensvärk.
Sedan finns ju förstås de där tillfällena när värken uppstår av naturliga orsaker och sådant som inte behöver vara fel i din kropp, till exempel att livmodern växer när den ska husera en liten ny varelse eller att kroppen bär på rester från tidigare faser i livet – som ihopsjunkna äggblåsor under klimakteriet.
Det viktiga att komma ihåg är att även om smärta är vanligt, så är det inget du ska behöva ha på någon långsiktig basis. Sök hjälp för dina besvär & dela med dig av dina erfarenheter till andra – så kan vi hjälpa varandra till ökade kunskaper och förbättrad information.