Vi har väl alla råkat ut för att mensen är på väg eller kommer vid helt fel tillfälle?

Tänk om jag vetat att man kan skjuta på mensen

Speciellt när jag var yngre var mensen en plåga och den kunde ofta leda till att både semesterresor, plugg, jobb och det sociala livet kunde påverkas väldigt negativt. Minns en semester i Spanien då jag hade sån fruktansvärd mensvärk och inte hade med mig mensskydd så jag var konstant orolig att läcka igenom i sängen och på bussens säte. Och ärligt talat har all andra minnen bleknat i förhållande till detta. Jag var så blyg att jag inte vågade prata med kompisen eller hennes mamma om mens och gick med papper i trosorna och bet ihop fastän jag hade otrolig värk som höll i sig länge.

På den tiden hade jag aldrig hört talas om att man kunde skjuta upp mensen eller äta preventivmedel för att helt hoppa över mensperioderna. Men när min dotter kom in i puberteten och jag såg hur mensvärk och rädsla att läcka igenom blev ett hinder att bada, åka på fotbollsläger eller hitta på spontana saker med kompisar ville jag lära mig mer om hur man kan skjuta på mensen på ett säkert och hälsosamt sätt.

Därför har jag ägnat lite tid åt att läsa på om det här med mensförskjutning i olika källor. Här har jag sammanställt den information jag hittat hos olika källor.

badtrosa sunshine

Idag är min dotter bekväm och trygg under mensen i menstrosor och badtrosor med mensskydd men innan hon provade dem var mensen många gånger en begränsning. (Här i menssäkrade badtrosan Sunshine)


Hur fungerar det att skjuta upp eller undvika mensen? 

För att förstå hur man kan skjuta på mensen kan det vara bra att veta lite mer om varför mensen kommer och hur hormonerna påverkar cykeln. Varje månad inträffar en ägglossning som innebär att ett moget ägg släpper från äggblåsan och glider ner i äggledarna där det kan bli befruktat. Äggblåsan omvandlas till en s.k. gulkropp som tillverkar hormoner som förbereder livmodern på att ta emot ett befruktat ägg. Men sker ingen befruktning så behövs inte gulkroppen och därför skrumpnar den och nivån av gulkroppshormon sjunker. När mängden gulkroppshormon sjunker svarar kroppen med att stöta ut slemhinnan som inte behövs i en blödning. Mensen består alltså inte bara av blod utan är också ett sätt att göra sig av med onödig slemhinna. (Källa 1177.se)

Med detta som bakgrund är det lite lättare att förstå att mensen styrs av hormoner och att cykeln kan förändras när man tillsätter hormoner via exempelvis preventivmedel. Den månatliga menscykeln består av olika faser som kan påverka kroppen på olika sätt. Här har vi skrivit lite om Varför får man mensvärk och Mensförkylning som jag själv får varje månad. 

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Att skjuta upp mensen anses inte vara farligt och det finns inga indikationer på att det skulle påverka fertiliteten. Dock kan det finnas risker för biverkningar och vissa riskgrupper för preventivmedel och de hormonpreparat som finns på marknaden. Diskutera alltid med din gynekolog eller läkare om du är intresserad av att förändra menscykeln någon enstaka gång eller långsiktigt.

Kan man skjuta fram sin mens naturligt?

Begreppet naturligt är en definitionsfråga men…. Kroppens menscykel styrs av våra hormoner och den kan inte skjutas upp utan att tillsätta gulkroppshormoner som finns i olika receptbelagda preparat. Det finns inte receptfria preparat för att skjuta upp mensen utan de behöver skrivas ut av läkare/gynekolog.

Skjuta upp mensen med hormonbaserade preventivmedel

Under tiden man använder hormonbaserade preventivmedel får man egentligen inte mens, men däremot brukar man lämna utrymme för en s.k. mellanblödning som liknar mens. För enkelhetens skulle kallar jag ändå blödningarna för mens i texten eftersom det inte är så vanligt att skilja på de begreppen.

preventivmedel
Preventivmedel med hormoner finns i flera olika former.
 

P-piller är ett hormonbaserat preventivmedel som fungerar på det sätt att förhindrar att det sker en ägglossning så länge du tar dem på rätt sätt. Eftersom p-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen så kan användas för att skjuta upp blödningen eller helt hoppa över den. När man skjuter upp mensen med p-piller fungerar det så att du utesluter sockerpillren eller den paus som du normalt gör mellan olika tablettkartor och fortsätter äta p-pillren utan paus. Det kallas långcykelanvändning. Exakt hur det ska göras kan variera mellan olika p-piller så var noga att läsa bipacksedeln och rådgöra med din läkare/gynekolog. Fungerar det inte att skjuta på blödningen kan du testa en annan sorts p-piller. (Källa 1177.se och UMO)

P-plåster och p-ring fungerar på samma sätt som p-piller och innehåller östrogen och gestagen. De används i princip på samma sätt men i stället för piller så portioneras hormonerna ut via plåstret eller den lilla plastringen som man sätter i vaginan.  Vanligtvis bär du ett plåster eller en p-ring i tre veckor för att därefter få en blödning. Liksom med p-piller är det möjligt att hoppa över pausen och sätta på ett nytt plåster direkt för att slippa mellanblödning. (Läs mer om skydd mot graviditet på 1177.se)

Hormonspiral
När man använder hormonspiral är det vanligt att blödningarna minskar betydligt eller helt försvinner och det kan vara ett bra alternativ vid mycket rikliga blödningar. Men blödningarna kan vara oregelbundna särskilt under de första månaderna. Därför är hormonspiral inte ett bra alternativ för att skjuta på mensen kortsiktigt. (Källa UMO)

Skjuta upp mensen med tabletter

Menscykeln kan förskjutas, alltså göras lite längre, med receptbelagda tabletter för att mensen ska komma senare. Det finns flera olika preparat och de innehåller det kemiskt framställda hormonet gestagen. Gestagen heter även gulkroppshormon och finns naturligt i kroppen. För att tabletterna ska få önskad verkan ska de tas några dagar innan mensen ska komma och sen ska de tas regelbundet tills du vill att mensen ska komma.

Behandlingen med gulkroppshormon kan inte kombineras med hormonbaserade preventivmedel och den skyddar inte heller mot graviditet. Rådgör med din läkare / gynekolog eller ungdomsmottagning för att få recept och kring hur de ska användas.

Kan man stoppa mensen när den kommit?

När mensen kommit finns inget enkelt sätt att stoppa den. Däremot finns det olika sätt att försöka lindra besvären som mensen för med sig. Receptfria värktabletter kan hjälpa till att minska flödet något men de ska endast användas utifrån att minska smärtan och utifrån bi-packsedelns rekommendationer. Har du återkommande och kraftiga besvär av din mens är det viktigt att du vänder dig till vården för att göra en utredning och hitta en bra behandling.

Kan jag förkorta mensen?

Det finns inget enkelt sätt att förkorta mensen. Att träna regelbundet kan göra att antalet blödningsdagar minskar något då det främjar att musklerna kring livmodern slappnar av och flödet minskar. Det finns även teer baserade på olika örter som kan fungera för att minska mensen. Vi rekommenderar dock alltid att du pratar med din gynekolog / läkare innan du börjar experimentera med olika metoder. 

Vad gör jag om mensen kommer fast jag skjutit fram den?

Om mensen hunnit komma trots att det inte passar så bra så verkar det enda alternativet tyvärr vara att försöka göra det bästa av situationen och hantera svårigheterna så gott det går. Om problemet består i att anpassa sig till planer med andra människor kan det kännas bra att berätta att mensen kommit och hur man mår. Ofta leder det till ett bra samtal och ökad förståelse från omgivningen.  

Anledningar att vilja skjuta upp mensen

Det finns såklart massor av olika anledningar varför det kanske inte passar eller blir väldigt komplicerat om mensen kommer. Här kommer några av dem. Hör gärna av dig och berätta om varför du funderar över hur man kan ändra menscykeln.

PMS
 - eller premenstruell premenstruellt syndrom är mycket vanligt och kan ta sig många olika uttryck som humörsvängningar, ångest, trötthet, huvudvärk och spänningar i brösten. Ofta kommer PMS nån vecka innan mens men man kan även känna av PMS när mensen kommit.

Kraftig mensvärk – kan verkligen göra att det blir svårt eller omöjligt att leva som vanligt och kan bli särskilt störande om man har planerat något särskilt. Här kan du läsa mer om Tips för att hantera mensvärken. Vid ihållande och kraftig mensvärk rekommenderar vi att ta kontakt med vården för utredning och behandling. 

Mensvärk innan mens – ibland kommer mensvärken redan innan mensen och om du vet om det så finns möjligheten att överväga att skjuta på menscykeln om den krockar med dina planer. Läs mer om Mensvärk innan mens. Här finns även några tips att testa för att minska mensvärken.

Riklig mens– är inte ovanligt men kan vara jobbigt att hantera på olika sätt. Kanske blir du orkeslös och mår dåligt, får järnbrist och mensvärk eller besväras av att ständigt behöva byta mensskydd. Det finns flera olika orsaker och behandlingar för riklig mens och det finns mycket bra hjälp att få från vården för att komma till botten med problemet.  (Källa 1177.se) 

Att byta mensskydd – är inte alltid så lätt som det låter. Omständigheterna kanske gör det svårt att hitta tidpunkterna eller hitta en miljö som känns hygienisk, trygg och säker. Istället för engångsskydden kan menstrosor som kan ge skydd i upp till 12-24 vara ett alternativ istället för att skjuta upp mensen.

menstrosa under cover
Menstrosan Under Cover har högsta uppsugning och läckageskydd. Menstrosor finns i många olika modeller och absorptionsnivåer. 

Att bada och simma med mens – går absolut bra. Men det är inte alltid så bekvämt eller avslappnat. Kanske känns det bättre att försöka skjuta på mensen om man har en semesterresa eller spa-helg inbokad. I annat fall kan man prova menssäkrade badtrosor som håller för lätt till måttligt flöde. Se menssäkrade badkläder här.

sunshine badtrosa

Badtrosan Sunshine är läckagesäker och har inbyggt mensskydd

Att ha sex med mens – är inget problem ur hälsosynpunkt men det kan vara en orsak att man vill skjuta på mensen. Om man ändå har sex med mens är det viktigt är att det känns bra för båda parter. En orgasm kan, oavsett om den kommer av sex med sig själv eller någon annan mildra mensvärk och hjälpa kroppen att slappna av.

Sammanfattning

Många av oss har råkat ut för att mensen kommer vid helt fel tillfälle och stör de planer vi gjort i övrigt. Om mensen är regelbunden och med lite framförhållning finns olika sätt att skjuta på mensen oavsett om du tar preventivmedel eller inte. Använder du hormonbaserade p-piller, p-plåster eller p-stång kan mellanblödningen (som egentligen inte är en mensblödning) förskjutas genom att fortsätta behandlingen utan uppehåll. I annat fall kan du äta tabletter baserade på gulkroppshormon för att skjuta upp mensen. Tabletterna är receptbelagda och kan fås på vårdcentral, hos online-kliniker, på Ungdomsmottagningen eller hos barnmorskan. Det är viktigt att alltid rådgöra med sin läkare/gynekolog kring hormonpreparat och problem kring mensen och det finns mycket god hjälp att få.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.