Ta hand om dina absorberande trosor. 

Här kommer några husmorstips.

Comfydence använder inte antibakteriell behandling

Comfydence är först i Sverige med att i större skala sälja absorberande (eller menstrosor menstrosor som de också kallas). Denna typ av trosor har funnits på världsmarknaden i cirka 10 år. Vissa varumärken anger att deras trosor har en antibakteriell behandling. Huruvida denna behandling tillför något råder det delade meningar om. Rent generellt kan sägas att om ett plagg har antibakteriell behandling så ska det deklareras vad denna behandling består av. Antibakteriell behandling baserad på biocider är skadlig för miljön och ytterst tveksam om den har en långsiktigt bakteriehämmande effekt.

Comfydence produkter har inte antibakteriell behandling, vilket du kan läsa mer om här.


Ta hand om dina Comfydencetrosor

Här är våra bästa husmorstips hur du tar hand om trosorna. Du finner också information under Tvätt & Material.

 • Skölj/tvätta innan första användning.

Detta aktiverar trosorna - tänk dig ungefär som en disktrasa som behöver blötas innan den börjar suga upp vätska. Hängtorka och sedan är de redo för användning.

 • Skölj i kallt vatten efter användning.

Skölj noga tills vattnet är klart. Torka trosorna så snart som möjligt därefter om du inte tvättar dem direkt i maskin. Om du inte har möjlighet att torka på en gång, använd den fukt- och luktskyddade påsen som du fick trosorna i. Använd inte varmt vatten när du sköljer, det gör att blodet koagulerar, bildar fläckar och sätter sig än mer i textilen.

 • Tvätta i tvättpåse.

En tvättpåse hindrar att exempel känsliga spetsar rivs upp mot andra kläder, samt att trosornas fuktspärr skyddas mot vassa kanter.

 • Tvätta i rätt temperatur

Generellt tvättas Comfydence absorberande trosor i 40 grader. Trosor i bomull och med enkel resår har testats och kan tvättas i 60 grader under 50 tvättar med oförändrad funktion. Ofta rekommenderas högre gradantal (60 grader) till underkläder utan att det behövs, då dagens maskiner och tvättmedel är så pass effektiva. Mest optimalt för att döda bakterier vore att tvätta i 90 grader, men då håller inte materialen.

 • Tvätta i en ren tvättmaskin.

För att säkerställa att kläderna blir ordentligt rena är det alltså också en bra idé att rengöra tvättmaskinen mellan tvättarna. Tänk på att någon gång i månaden:

 • Tvätta maskinen tom på 90 grader.
 • Göra rent filter ordentligt.
 • Rengöra doseringsfacken för tvätt- och sköljmedel.
 • Torka av luckan och gummiytor på maskinen.
 • Använd bikarbonat som rengöringsmedel till tvättmaskinen. Det är naturligt och neutraliserar doft & dödar bakterier.

Du kan också lämna luckan öppen efter tvättar för att minska risken för att bakterier ska gro.

Tvättar du i gemensam tvättstuga, kan det vara en extra god idé att kolla om tvättmaskinen verkar ren innan tvätt och givetvis att hålla rent och fräscht efter att en själv tvättat.

 • Tvättmedel och överdosering

Att ta mycket tvättmedel är inte en garant att tvätten blir renare. Tvättmedel är så pass högkoncentrerade att vi behöver använda väldigt lite. Med mer tvättmedel kommer mer skum och det blir svårare för smuts att vandra över till vattnet. Det blir också svårare att skölja ur, vilket är väldigt viktigt för att bli av med smuts och kemikalierester. Är du känslig kan det även vara viss risk för allergisk reaktion om inte tvättmedlet sköljs ut ordentligt ur plagget.

Genom att använda bikarbonat i tvätten kan du vara säker på att kläderna kommer ut både rena och luktfria. Bikarbonaten neutraliserar luktmolekylerna, i stället för att dölja lukten med en annan doft. Tillsätt en halv deciliter bikarbonat till ditt vanliga tvättmedel när du tvättar (räknat på en halvfull till full maskin).

 • Använd inte sköljmedel

Sköljmedel har negativ inverkan på såväl miljö som textilier. Det motverkar inte bakterietillväxt och det försämrar absorptionsförmågan. Använd hellre lite utspädd ättika eller bikarbonat för att motverka illaluktande tvätt.

 • Var noga med vilken tvätt du mixar/blandar

Att blanda tvätt i tvättmaskinen innebär att du kan överföra bakterier från en textil till en annan. Här är det vettigt att göra en rimlig riskanalys och undvika tex trosor med kökshanddukar.

 • Gör torktiden så kort som möjligt.

Fukt och instängdhet kan skapa grogrund för bakterietillväxt. Därför är det bra att hålla torktiden så kort som möjligt. Att torka absorberande trosor kan ta tid i och med att de består av olika lager. Att kasta in trosorna i torktumlaren kan vara frestande och faktiskt något av det mest effektiva för att motverka bakterietillväxt. Det är däremot inte att rekommendera ur materialsynpunkt, då det kan förstöra fuktspärren. Personen bakom tangenterna har själv gjort detta test ofrivilligt. Trosorna råkade åka med in i torktumlaren och fuktspärren släppte:-P

Vi rekommenderar att hängtorka trosorna. Att torka trosorna utomhus (givetvis beroende på väder) brukar vara supereffektivt och göra torktiden kort. Ett annat alternativ är att torka dem i torkskåp eller rum med god luftgenomströmning. Tänk på att hög värme kan göra så att fuktspärren släpper, så även här gäller det att hålla ner temperaturen.

Källor:

https://www.sverigesnatur.org/gron-guide/tvatta-lagom-ofta/

https://www.nimoverken.com/aktuellt/forskaren-krossar-tio-myter-fran-tvattstugan/

https://www.radron.se/vardagskunskap/sant-och-falskt-om-tvatt/

https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/sa-tvattar-du-med-bikarbonat-ett-riktigt-mirakelmedel/

https://www.mabra.com/halsa/tvatta-underklader-ratt-bakterier/6514850

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.