Möt Pernilla - Comfydence ambassadör

Jag är snart 32 och har på senare år fått rikligare mens. Jag jobbar som sjuksköterska på ett sjukhus vilket innebär hektiska dagar och inte alltid att jag har haft tid att byta tampong eller tömma menskoppen i tid. Otaliga gånger har jag blött igenom (vita) sjukhuskläder, fått byta kläder och ta på mig ett par patienttrosor. Ofta känner jag mig inte helt trygg i menskoppen då den läcker och har då haft menstrosor som komplement men målet skulle ju vara att känna mig trygg i bara ett mensskydd. Tamponger känns omiljövänligt och förlegat, bindor likaså. Jag tror därför att menstrosor är en bra grej och skulle gärna vara med och utveckla det. 

Mvh Pernilla

- Så kunde vi inte riktigt säga nej. Vi vet från många av våra kunder att absorberande trosor kan vara en riktig game changer för den som jobbar i vården och ville därför låta henne testa våra trosor. Vi blev därför jätteglada av att det bästa med trosorna är att Pernilla kände sig trygg.

Att som kvinna känna sig begränsad relaterad till sin mens känns gammeldags.

Jag känner mig tillräckligt begränsad som det är av mensvärk och dess tyngd som gör att planer ställs in och att jag helt enkelt får tillbringa en dag i sängen, att dessutom begränsa sig och inte bada eller träna för att jag inte känner mig bekväm i mensskyddet är uteslutet. Att prata om mens var inte en självklarhet under min uppväxt, varken bland familj eller på skolan, det är nästan skrattretande att något som hälften av befolkningen har känns som en revolution att prata om utan att bli generad.

Glömma att byta skydd på jobbet & blöda igenom de vita byxorna.

Att tvinga sig själv till att prata normalt kring mens, fråga om mensskydd utan att stamma eller rodna är på några sätt jag försöker normalisera mens i det vardagliga. I mitt jobb som sjuksköterska på en akutmottagning kan för det mesta innebära högt tryck som gör att byta mensskydd är något som glöms bort och inte märks förrän det är försent och det har blött genom de vita byxorna.

När mensvärken blev skäl till ambulansfärder

Att ha mens är något som är ett tecken på att kroppen mår bra och fungerar som den ska, slutar man få mens innan klimakteriet eller för att man är gravid är det ett tecken som man ska ta på allvar. De två ambulansfärderna i mitt liv har båda varit relaterade till mensvärk. Den första gången när jag var 18 och gick på gymnasiet i Umeå, min lärare skickade hem mig för hon tyckte jag såg blek ut, under den ca 2,5 km långa promenaden hem orkade jag inte gå länge utan la mig i en snöhög och där blev jag liggandes fram tills någon förbipasserande kom förbi och undrade hur jag mådde. De trodde nog att jag hade tagit droger för jag minns det som att jag var ganska borta av smärtan. De förbipasserande ringde ambulans som tog lite prover och skjutsade hem mig. Jag minns också hur de båda manliga vårdpersonalen kollade på varandra och log när jag sa att det var mensvärk.

Den andra gången var i vintras när jag och mamma skulle åka en mil på 7-milaspåret och jag då, mitt ute i skogen, inte kan fortsätta på grund av smärtor och känslan att min energi dräneras. Mamma fick då ringa 112 eftersom vi var långt från farbar väg och hon kunde ju inte dra mig fem kilometer efter skidorna. Då fick jag åka skoter från skidspåret och sedan ambulans till HC, att det krävdes skoter gjorde att räddningstjänsten också blev utringd (från deras jobb kan tilläggas eftersom det är deltidsräddningstjänst där jag bor). Denna gång nämnde jag inte att det var på grund av mensvärk."

Comfydence kommenterar

Tänk att det här med mens är så stigmatiserat på många olika sätt. Det är varken lätt att alltid prata om oavsett yrkesroll och det är heller inte alltid lätt att möta konsekvenserna av mensen i vardagen. Att ha mens är ingen sjukdom, men den kan leda till så mycket smärta och obehag som definitivt förtjänar hjälp och behandling. Vi hoppas att absorberande trosor kan underlätta och gör vårt bästa för att sprida kunskap och förståelse för mensrelaterade utmaningar. Här kan du exempelvis läsa om varför man får mensvärk eller hur du kan hantera mensvärken.

Så här tyckte Pernilla om Comfydence trosor

Kände du till & har du testat menstrosor/absorberande trosor innan du fick möjligheten att prova Comfydence trosor?

Ja, jag fick ett par från Comfydence från en kollega som tyckte jag blött genom mina byxor en gång för mycket. (Vilken fantastisk kollega <3, redaktionens kommentar.)

Om du känt till, men inte testat tidigare – vad har hindrat dig? 
Priset

Beskriv kort varför du ville testa trosorna
För jag gillade menstrosorna jag fått tidigare.

Vilken typ av skydd har du använt innan, hur upplevde du dem och hur ofta brukade du byta dessa? 
Menskopp, har bytt kanske två gånger om dagen. Oftare vid rikligare mens

Vilken nivå på flöde har du, när du blöder som mest? 
Jag har riklig mens.

Vilka Comfydence trosor har du testat? Just Chillin, Stay Lazy & Under Cover

Hur upplever du storlekarna – är det jämförbart mot vad du brukar använda? Ja, jag skulle säga att trosorna är lika i storlek 

Hur upplever du trosorna utifrån passform, absorption, utseende och som helhet?

Ibland skär kanten från Stay Lazy in och generellt upplever jag dem alla som varma. Absorptionen & utseendet får toppbetyg.

Kommer du att fortsätta använda trosorna? Ja

Hur många trosor tycker du att det är lämpligt att ha? I alla fall en per mensdag 

Finns det något mer du skulle önska av trosorna?

Kanske lite smidigare? så det inte känns så svettigt och fuktigt om ex vill träna på sommaren i menstrosor.

Hemmaträning i Stay Lazy trosor

Här kör Pernilla lite hemmaträning iförd sina Stay Lazy trosor

Vad är det mest positiva med trosorna för dig? 

Det känns tryggt

Hur har du upplevt att skölja & tvätta trosorna?

Ibland lite meckigt att ha trosorna att hitta ställen för trosorna att torka på om man ex är på resa och reser med någon som kanske inte uppskattar att ha använda menstrosor överallt. 

Har du något råd till den som tvekar att köpa absorberande trosor?

Har man råd så överväger fördelarna nackdelarna. Det är kanske inte är möjligt för alla att lägga ut flera hundra på menstrosor och man behöver fler än ett par. 

Comfydence kommenterar

Givetvis förstår vi att det kan vara en stor investering att köpa många trosor samtidigt. Jämfört mot engångsskydd så kan absorberande trosor verkligen löna sig på sikt. Vi gjorde en jämförelse med kostnad per dygn och kom fram till att menstrosor är ekonomiska och att det kan finnas pengar att spara. Inget hindrar heller att börja med någon eller några trosor i syfte att ha ett bra återanvändbart skydd i väntan på mensen eller då den är som rikligast.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.