För Maja har både mensvärk och läckage varit jobbiga de senaste åren. Skydden har inte varit att lita på och dessutom faktiskt bidragit till hennes mensvärk. För henne har menstrosor blivit en befrielse och skydd som hon kan lita på. 

Så började resan med läckage & mensvärk

För mig var mensen inga som helst problem de första 15 åren av mitt liv med mens. Jag hade ingen värk och använde tampong som jag aldrig upplevde några problem med. Sen var det några olika faktorer som ändrades när jag var runt 27. Det började med stress och sjukskrivning för utmattning. Mensen var fortfarande som den skulle och inga större problem med värk, men den började komma lite smått. Sen ville jag testa menskopp, jag gillade tanken på att inte behöva köpa massa engångsprodukter och skönt att inte behöva tänka på att ha med bindor/tamponger hela tiden. Sagt och gjort. Där började min resa av såväl intimläckage som extrem mensvärk.

Fick aldrig till det med menskoppen

Mensvärken har i mitt fall varit värre än läckage, då jag vissa dagar haft så ont att jag inte kunnat gå. Jag vande mig också på något sjukt sätt vid att inte kunna lita på mitt mensskydd. Det var som att jag räknade med att det skulle läcka, för jag fick aldrig till det ordentligt med menskoppen, vilket ledde till att jag ständigt både hade menskopp och trosskydd. Trots detta gick jag nästan ständigt med en känsla av att det fanns risk att det skulle läcka igenom, snacka om stressigt att hela tiden ha det i bakhuvudet.

Invärtes skydd förvärrade värken

Efter 2 år med stress kring eventuella läckage och en mensvärk som bara blev värre och värre sökte jag till slut vård hos en gynekolog och fick starka smärtstillande mot mensvärken. Egentligen var det ingen större utredning kring det. Det var som att de inte orkade bry sig, ville bara ta bort symptomen. Tabletterna fungerade, men efter ett ungefär 8 månader fick jag magsår av dem. Och då var jag tillbaka på ruta ett. Jag hade sen en tid tillbaka skippat menskoppen och gått tillbaka till tamponger, det funkade hyfsat men till slut blev även det värre. Både på grund av att mensvärken blev värre men det började också klia och svida i slidan av att ha dem. Jag skippade därför tampongerna och gick över till binda. Det var som att allt som var inom mig, förvärrade värken.

Bindorna läckte

Det gick hyfsat ett tag, tills även bindorna började läcka. Det värsta var en dag då jag var på jobbet, satt i ett möte och kände att nu rinner det ner längs mitt ben. Jag visste inte om det var inbillning eller inte, ibland har jag ju haft fel när den känslan kommit. Direkt efter mötet går jag snabbt till toan och väl där inser jag att den här gången hade jag inte fel, det har blött igenom byxorna helt. Dessutom ligger det en stor blodklump i bindan som inte har absorberats och det har läckt massa utanför, trots att jag ganska nyligen satt i bindan.


Stor fläck på byxorna

Det syns en ganska stor fläck på de mörka byxorna. Jag har så tacksam att jag ändå valde svarta jeans den morgonen. Dessutom hade jag en lång mörk kofta som gick över rumpan, tack för det också! Tankarna flyger i huvudet. Är det här en anledning att gå hem? Vad säger jag till mina kollegor? Kan jag kanske dölja det här? Men vad händer om jag sätter mig på min stol och det blir blodfläckar på den? Jag kommer på att jag ganska ofta brukar vika in ett ben under mig och sitta på det benet/foten, om jag gör det nu så riskerar jag ju faktiskt inte några blodfläckar på stolen och de kommer jag inte heller behöva berätta för nån om mitt pinsamma läckage.

Galet att mens är så tabubelagt

Jag bestämmer mig för att stanna. I efterhand känns det sjukt. Varför ska det ta emot så mycket att säga att jag behöver åka hem för min mens läckt genom byxorna? Varför är det så otroligt tabubelagt? Jag har till och med ett jobb där jag kan jobba hemifrån, så jag hade inte förlorat nånting på att åka hem. Ändå stannar jag.

Det får mig att undra hur vi faktiskt ser på mens idag. Varför ska den gömmas undan så mycket?

 

Maja i Just Chillin
Maja chillar och filosoferar över varför mens är så tabubelagt. Här i trosan Just Chillin
-
När vi fick höra Majas historia, så kände vi att det var självklart att hon skulle få testa våra trosor som ambassadör. Kanske var det för att vi kände igen det där med blodfläckar på jobbet, men också det jobbiga i att ha så ont av mensvärk. Här har vi gjort en djupdykning i varför man får mensvärk, där några av anledningarna är de som Maja nämner. Vi är otroligt glada att Maja verkar gilla absorberande trosor så pass mycket att hon köpt flera.

 

Kände du till & har du testat menstrosor/absorberande trosor innan du fick möjligheten att prova Comfydence trosor?

Kände till, men hade inte testat.

Om du känt till, men inte testat tidigare – vad har hindrat dig?

Jag hade en farhåga för att det skulle kännas ofräscht. Jag har alltid känt mig lite ofräsch när jag haft binda och tänkte att menstrosor skulle vara ungefär samma. Om jag ska vara helt ärlig har jag också känt att det är rätt dyrt, med tanke på att det krävs ganska många par. Det tog därför emot att lägga ut de pengarna även när jag också var tveksam till om jag skulle gilla det.

Beskriv kort varför du ville testa trosorna?

Jag kände att jag ville hitta ett mensskydd som kan återanvändas och dessutom något som jag inte behöver stoppa in i slidan, eftersom det förvärrar min mensvärk. Vidare ville jag också hitta ett mensskydd jag kände att jag kunde lita på, eftersom bindorna inte verkar göra sitt jobb för mig.

Vilken typ av skydd har du använt innan, hur upplevde du dem och hur ofta brukade du byta dessa? (beskriv gärna storlek/absorptionsförmåga)

Använt menskopp, som i princip aldrig funkade. Minns inte riktigt hur ofta jag tömde den men den läckte mycket. Tamponger, absorption plus. Bytte ungefär var 3-4e timme. Bindor, bytte ca var 3e timme

Vilket flöde har du när du blöder som mest? - Riklig

Vilka Comfydence trosor har du testat? Just Chillin, Get Cozy, Under Cover - Ultra absorption

Hur upplever du storlekarna – är det jämförbart mot vad du brukar använda?

Ja, storlekarna motsvarar vad jag brukar ha.

Vad tycker du om trosorna utifrån passform, absorption, utseende och sammantaget på en skala 1-5?

I princip så tycker jag väldigt lika om trosorna, men Under Cover stod ut i absorption och får högsta betyg. I övrigt, passform 4 - de är lite för höga för min smak, annars hade de fått 5. Absorption 4, utseende 4 och sammantaget 5.

Kommer du att fortsätta använda trosorna?

Absolut! Har till och med köpt 4 par till redan.

Hur många trosor tycker du att det är lämpligt att ha?

Beror såklart på hur mycket man blöder och hur många dagar man har mens. Men generellt skulle jag säga 2-3 par per dag mens. Så om du har 5 dagar mens är det bra med 10-15 par. Detta gäller om du inte har lust att tvätta trosorna under mensen, om du kan tänka dig att göra det behövs betydligt färre par.

Finns det något mer du skulle önska av trosorna?

Snabbare torkning!

Vad är det mest positiva med trosorna för dig?

Jag vågar lita på att det inte kommer läcka!

Hur har du upplevt att skölja & tvätta trosorna?

Ibland tycker jag att sköljandet tar på min energi, vill egentligen bara slänga ner dem i tvättkorgen direkt. Men överlag tycker jag det funkar fint. Tar en jäkla tid att torka bara.

Har du något råd till den som tvekar att köpa absorberande trosor?

Kör bara! Du kommer inte ångra dig. Men också, prova att bara köpa ett par till att börja med och använd nån dag i slutet på mensen bara för att testa på och känna in om det är något som passar för dig! (Här finns mer hjälp att välja trosa)

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.