Vår ambassadör Marita Lassfolk beskriver sig själv som en snart 40 årig tonårsmamma som jobbar på förskola. Hon kontaktade oss då hon var nyfiken på hur Comfydence trosor skulle passa i hennes vardag där hon inte alltid kan gå på toa när hon har behov för det och hur de skulle funka på vandringar och motorcykelturer. Här berättar Marita öppenhjärtligt om sitt förhållande till mensen och sina erfarenheter när hon testat trosorna. 

Jag hatar att ha mens

Jag hatar att ha mens. Hata är kanske ett “hårt” ord. Jag gillar inte att ha mens är kanske ett bättre ordval. En gång träffade jag på en kvinna som sa “jag älskar att ha mens, det känns så renande och efter mensen känner jag mig så levande”. Det har jag aldrig lyckats uppnå, jag har försökt ändra mitt tankemönster kring mens just för att det ska vara lättare med mens.

Menskopp funkar inte för mig

Mensen dyker ju upp varje månad oavsett om jag vill det eller ej. Jag har ingen problematisk mens. Lite lätt blödning 3-5 dagar i månaden. Oftast regelbunden. Ibland oregelbunden. För några år sedan började jag kika på alternativa mensskydd istället för bindor som jag alltid använt. Jag testade tampong: inget för mig. Jag testade menskopp: inget för mig.

Menstrosa är min grej

Sen började jag läsa på om menstrosor. Jag läste på, googlade men tyckte att de var för dyra. Sen en dag kom jag mig för att köpa två par menstrosor och fastnade direkt. Detta var för mig. Jag hade mens utan att egentligen märka att jag hade mens. I jobbet som pedagog kan jag inte alltid gå på wc när det behövs. Jag ser på klockan och vet att jag borde byta binda, men har inte tid.  Med menstrosor är det annorlunda, jag går till jobbet som ingenting trots mens. Jag vet att jag har trosor som klarar av att suga upp arbetsdagens mens. Inget krångel med bindor mera.

Sen mötte jag ett problem:  Jag hade bara två par menstrosor. Jag insåg att jag behövde flera par. Samtidigt såg jag ett inlägg om att Comfydence sökte ambassadörer. Detta är för mig tänkte jag. Precis vad jag behövde. Det är så befriande att äntligen kunna säga att jag inte längre “hatar” att ha mens. Ännu är mitt förhållande till mens inte direkt att det är “renande” och bidrar till att jag känner mig “levande”, men jag hatar inte längre att ha mens. 

Nu oroar jag mig inte för fläckar

Just nu håller jag på och tar MC körkort. Att åka ut med motorcykeln och ha mens är inget problem med menstrosor. Det är precis som vanligt. Jag kan helt lita på att trosorna fungerar. Samma sak när jag styrketränar och använder dem som träningstrosor. Mensen hålls där den skall. Trosorna gör sitt jobb. Nu vågar jag ta tunga marklyft och tunga knäböj även vid mens. Det jag samtidigt upptäckte med menstrosor var att menstrosor också hjälper till vid riklig svett i ljumskarna. Jag svettas otroligt mycket i ljumskarna. Tack vare menstrosor under träning och andra mera svettiga aktiviteter blir inte byxor nedsvettade i den takt som tidigare. och andra mera svettiga aktiviteter blir inte byxor nedsvettade i den takt som tidigare. Jag behöver inte vara rädd för “pinsamma” svettfläckar.

Menstrosan är perfekt på vandring

För mig som fjällvandrar är menstrosor perfekt. Inget bök med bindor och skräp att samla ner från fjället.  Tänk att det tog 28 år att bli vän med sin mens. Tack vare menstrosor blir förhoppningsvis de sista 5-10 åren med mens lite mera “renande” och “levande”. 

menstrosa fjällvandring

Marita på vandring i Sarek sommaren 2023:
"Tur att jag satsat på att bara bära med mig menstrosor på 7 dagars vandringen. Plötsligt kom mensen en vecka i förtid och menstrosorna funkade super i fjällen." 

Korta frågor om Comfydence trosor

Beskriv kort varför du ville testa trosorna?
Jag tror på hållbarhet. Jag tror på att flera människor behöver hitta menstrosor. En kategori människor som behöver få höra om menstrosor är anhöriga till och personal som jobbar med tjejer med intellektuell funktionsnedsättning. Läs mer om Mensskydd vid NPF.

Vilka Comfydence trosor har du testat? 

Just Chillin och High on Life. Jag beställde även hem What´s Up. Men insåg direkt jag fick dem i min hand att jag aldrig kommer att behöva ha så pass bra uppsugning. Så de skänkte jag vidare till min kompis som har RIKLIG blödning. Hon är otroligt skeptisk till menstrosor så det bliv ett jättebra tillfälle för henne att faktiskt testa. Första dagarna använder hon just nu både tampong och bindor samtidigt och blöder ändå igenom. Hon jobbar som lärare och kan inte gå på toa under lektionstid. 

Hur upplever du storlekarna – är det jämförbart mot vad du brukar använda?
De är bra i storlek. Jag har just börjat använda st L på trosor mot tidigare M så jag var rädd att de skulle vara för stora. Men de sitter superbra på. Jag är en liten L. 

Hur många absorberande trosor tycker du att det är lämpligt att ha?
Nu har jag 7 par. Då måste jag tvätta för att klara mig hela mensperioden. Just nu klarar jag mig. Men om jag kommer över ett erbjudande på riktigt lättabsorberande menstrosor att använda de 2 sista mensdagarna så slår jag till direkt. För att klara hela mensperioden utan att behöva tvätta behövs nog mera än 7 par. Vill du bara testa klarar man sig bra med 2-3 par.

Omdöme om menstrosan Just Chillin:
Med min lätta blödning så är den mer än väl. Ingen möjlighet till läckage. Den är snygg, fin och bekväm Trosan är snygg och har bra passform. Det tjocka tyget gör att jag känner mig trygg och insluten. :-) 

Omdöme om menstrosan High on Life:
Den trosa jag använder på mensdag 1. Den är bekväm och jag känner mig trygg att den håller tätt hela dagen på jobbet men jag gillar formen på Just chillin mer. Som helhet får den helt klart godkänt. 

Finns det något mer du skulle önska av trosorna?
Jag har letat efter bra trosor med riktigt lätt absorbering för oss med lätt mens. Speciellt de sista mensdagarna när det inte behövs fullt skydd. 

Vad är det mest positiva med menstrosan för dig?
Att jag kan ha mens utan att det tar över hela min existens.

Hur har du upplevt att skölja & tvätta trosorna?
Inga problem. Sköljer dem genast i kallt vatten. Sen åker de i tvättkorgen i väntan på tvätt. Inga problem. 

menstrosa vandring
På vandringen får trosan torka hängande på ryggsäcken

Kommer du att fortsätta använda trosorna?
Absolut. De har räddat mitt liv typ…

Har du något råd till den som tvekar att köpa absorberande trosor?
Våga testa!! 

Taggad: mens menstrosor

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.