Kan man bada med mens? 

Det går absolut bra att bada under mensen oavsett om du tänkt dig att bada i badkar, simhall eller på stranden. Att ta ett varmt bad eller en dusch kan vara avslappnande vid mensvärk och det finns därmed ingen anledning att avstå från att bada eller simma om du vill göra det. Miljön i underlivet kan vara något mer mottaglig för infektion under mensen - men det innebär inte att just badet innebär någon särskild risk. Men som alltid är det bra att vara noga med hygienen och tvätta sig och byta mensskydd efter badet. I badkaret eller duschen väljer du kanske att inte använda mensskydd men vill du skydda dig under badet kan du välja bland flera alternativ som tampong, menskopp och badkläder med mensskydd. 

Finns det risk för infektion om man badar med mens? 

Risken för infektion ökar INTE på grund av att du badar med mens, även om man ibland kan stöta på den missuppfattningen. När vi stämmer av med en läkare kring risken har vi fått till svar att det är extremt ovanligt med infektioner alls i samband med mens. Det verkar finnas fallrapporter om ökad risk för sexuellt överförbara sjukdomar vid sex under mens, men det är allt. Så man vet inte ens om det är sant. Och med det sagt - varken vi eller denna läkare avråder från bad eller sex under mens. 

En annan myt är att man inte kan bada i klorerat vatten när man har mens, eftersom det skulle kunna orsaka infektioner eller irritationer i underlivet. Det stämmer inte eftersom klorvatten är desinficerande och inte skadar din naturliga bakterieflora i slidan. Om du har känslig hud eller lätt får svampinfektioner är det extra viktigt att skölja med rent vatten efter badet och byta till torra underkläder för att undvika urinvägsinfektion.

Något som är värt att tänka på är att det inte går att jämföra menstruation med blödning efter missfall, abort eller förlossning då det ju är öppna kärl in i livmodern efter moderkakan. I de fallen finns ökad infektionsrisk och rekommendationen är tex att inte bada förrän 6-8 veckor efter en förlossning.

Vilka mensskydd funkar när man badar? 

Idag finns flera effektiva mensskydd som passar bra för bad och simning. Välj det skydd du själv känner dig mest bekväm med och se till att följa de eventuella föreskrifter som anges just för bad. 

Bada med menstrosa / badtrosa

bikini med mensskydd

Vanliga menstrosor är inte anpassade för bad och riskerar därför att suga upp en hel del vatten och göra dem otympliga och obekväma. Men det finns även menstrosor speciellt anpassade för bad och simning som är diskreta, effektiva och bekväma.

Badkläderna med inbyggt mensskydd har ett tunt men effektivt skydd i grenen som fångar upp mensen och hindrar den från att läcka ut. Vill du bada flera gånger kan du skölja ur trosan och använda den, men vill du undvika att gå länge i våta badkläder är det bekvämast att ha en torr badtrosa som ombyte. 

Badkläderna fungerar vid lätt till måttlig mens när de är blöta och när de är torra är de effektiva även vid måttlig och riklig mens. Efter dagens slut tvättas badkläderna för hand eller i tvättmaskin och därefter torkar de relativt snabbt innan nästa användning. Läs mer om badkläder med mensskydd och hur de ska användas i artikeln Badtrosa för mens - så funkar det

Bada med tampong 

bada med tampong

Tampong är ett säkert skydd som fungerar vid bad men som kräver att du är lite extra noga med hygienen. Eftersom tampongen inte bara suger åt sig blod utan även vatten kan den bli full och lite mindre läckagesäker än vanligt. Av den anledningen och eftersom badvattnet kan innehålla bakterier är det bra att byta tampong när du badat klart eller efter högst fyra timmar. Efter badet kan slemhinnorna i slidan kännas uttorkade och det kan vara svårt att sätta in en ny tampong. Då är det skönt att kunna dra på sig ett par torra menstrosor istället.  

  • Välj rätt storlek för ditt flöde. Tampongen ska vara bekväm och inte kännas när den sitter i slidan.
  • Se till att tampongen sitter ordentligt på plats för att undvika läckage. 
  • Byt tampong regelbundet, minst var fjärde timme.
  • Tvätta alltid händerna innan du sätter in eller tar ur tampongen.

Bada med menskopp

bada med menskopp

Menskopp är ett miljövänligt alternativ som funkar bra att bada med. Med menskoppen kan du bada och sola i upp till 12 timmar till skillnad från tampong som du behöver byta var fjärde timme. Om menskoppen sitter rätt sitter den tätt mot slidväggarna vilket gör att den är läckagefri och inget vatten kommer in. 

Bada med binda eller trosskydd

bada med binda

Tekniskt sätt går det att bada med binda eller ett trosskydd, men det funkar sällan särskilt bra. Bindan absorberar inte bara mensen utan också pool- eller havsvatten och blir därför full och tung så snart den bli blöt. Dessutom släpper bindan från badkläderna när limmet blöts upp och riskerar att röra på sig och lossna. 

Bada utan mensskydd

Självklart kan du bada utan mensskydd hemma. Till skillnad från vad man kan tro kommer mensblodet knappast strömma ut och sprida sig i vattnet. Tvärtom gör trycket utifrån att det mesta av mensen stannar kvar i kroppen så länge man är i vatten, men kan det rinna ut när man kliver upp. Planerar du att bada på offentliga platser som badhus, pool, eller på spa kan det vara skönt att ha ett anpassat mensskydd för att undvika risken för läckage. 

Vill du inte bada med mens? 

Om mensen är på väg vid fel tillfälle eller när du minst vill ha den, kan det finnas möjlighet att planera för det. I den här artikeln går vi igenom olika metoder för att skjuta på mensen. 

Läs mer om att bada med mens i artikeln Så fungerar mens - 1177 på 1177.se

så funkar badkläder med mensskydd

Video

Så funkar badkläder med mensskydd

Spela

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.