Alla har vi nog varit med om att mängden flytningar drastiskt har ändrats från en dag till en annan, speciellt när man börjar närma sig ägglossning. Men det är inte bara mängden flytningar som skiftar under menscykeln, konsistens och färg skiftar också beroende på var man befinner sig i sin cykel. Ibland kan det även hända att flytningarna ändras både i lukt och färg vilket kan vara tecken på att något inte står riktigt rätt till. I denna blogg kommer vi att gå igenom hur flytningar kan förändras under menscykeln och olika tecken att vara uppmärksam på.

Vad är flytningar och varför uppstår de?

Låt oss starta från grunden. Vad är egentligen flytningar och var produceras de? Flytningar är en blandning av slem, celler och vätska som produceras av körtlar i livmoderhalsen och vaginalväggarna. Den främsta funktionen hos flytningar är att skydda vaginan genom att både hålla den fuktig och rensa bort oönskade mikroorganismer. Hur mycket och vilken typ av flytningar vi får varierar från person till person, de kommer ofta i samband med puberteten innan första mens och fortsätter hela livet - om än avtagande omfattning i takt med stigande ålder.

Flytningarna regleras till stor del av olika hormoner, främst östrogen och progesteron, som fluktuerar under menscykeln. Hormonerna påverkar konsistensen och mängden flytningar, det är därför vi kan uppleva olika typer av flytningar under olika faser av vår menscykel.

De olika faserna i menscykeln och hur de påverkar våra flytningar

menscykel

Menscykeln kan delas in i fyra huvudfaser: menstruationsfasen, den follikulära fasen, ägglossningsfasen och lutealfasen. Varje fas har sina egna hormonella förändringar som kan påverka flytningarna vi får. Men kom ihåg att vi alla är unika, hur mycket eller hur lite flytningar du har under din cykel är individuellt och varierar från person till person.

1. Menstruationsfasen (dag 1–5)

Första fasen i menscykeln börjar med mensblödningen, och under denna tid upplever de flesta av oss inga märkbara flytningar då blödningen dominerar vaginalflödet. När mensen är över kan det däremot vara vanligt att märka av en liten mängd klara eller något grumliga flytningar. Detta är kroppens sätt att börja förbereda sig inför nästa fas av cykeln.

2. Follikulära fasen (dag 6–14)

Den follikulära fasen börjar efter att mensen tagit slut och varar fram till ägglossningen. Under denna fas stiger östrogennivåerna, vilket leder till en ökning av livmoderhalsens slemproduktion. I början av denna fas kan flytningarna vara ganska sparsamma och tjocka, ofta med en grumlig eller vit färg.

När östrogenet fortsätter att stiga blir flytningarna gradvis också mer genomskinliga, elastiska och vattniga. Den här förändringen i flytningar beror på att kroppen förbereder sig för ägglossning, där flytningarna fungerar som ett medium för spermierna att lättare kunna simma genom livmoderhalsen. Precis innan ägglossningen är flytningarna ofta rikliga och har en konsistens som liknar äggvita, alltså genomskinliga, stretchiga och hala.

3. Ägglossningsfasen (kring dag 14)

Runt dag 14 ungefär, i en genomsnittlig 28-dagars cykel, sker ägglossningen hos de flesta av oss. Under den här perioden är flytningarna som mest optimala för befruktning. Under ägglossningen är våra flytningar väldigt hala, elastiska och genomskinliga, vilket gör det enklare för spermierna att både överleva längre och att enklare röra sig mot ägget.

Efter ägglossningen sjunker våra östrogennivåer snabbt, och flytningarna kan då snabbt förändras i både konsistens och mängd.

4. Lutealfasen (dag 15–28)

När ägglossningen är över börjar lutealfasen och under denna fas stiger progesteronnivåerna. Hormonet har en förtjockande effekt på livmoderhalsslemmet som gör att våra flytningar blir klibbigare och tjockare. Flytningarna under den här fasen kan också bli gulaktiga eller krämiga, vilket är helt normalt.

När vi börjar närma oss menstruationen kan flytningarna återigen förändras. Vissa märker att de har lite mer flytningar precis innan mensen börjar. Dessa kan ibland vara något brunaktiga på grund av gammalt blod som blandas in.

Vad är normala flytningar?

Så vad är då normalt? Vad som är normalt och hur ens flytningar ser ut kan variera avsevärt från person till person, men de bör vanligtvis vara klara, vita eller lite gulaktiga, och de bör även vara luktfria eller ha en mild, syrlig doft. Flytningar kan variera i konsistens från vattniga till tjockare, beroende på vilken fas i menscykeln du befinner dig i.

Mängden flytningar kan också variera, där vissa av oss upplever mycket flytningar under större delen av cykeln, medan andra av oss har ganska lite. Båda fallen kan vara normala, så länge flytningarna inte åtföljs av symtom som obehaglig lukt, irritation eller klåda.

När bör du vara orolig för dina flytningar?

olika typer av flytningar

Flytningar är en naturlig och normal del av vår menscykel, men vissa förändringar kan indikera ett hälsoproblem som behöver behandlas. Vad ska man då vara uppmärksam på? Här har vi listat några tecken som kan vara bra att hålla utkik efter:

  • Färgförändringar: Om flytningarna blir antingen gråa, gröna eller starkt gula kan det vara ett tecken på en infektion.
  • Onormal lukt: Uttrycket att det luktar “fisk” från underlivet kan indikera på en bakteriell obalans i underlivet, exempelvis bakteriell vaginos.
  • Klåda eller irritation: Om flytningarna åtföljs av klåda, sveda eller irritation i underlivet kan det vara ett tecken på en svamp i underlivet (candida) eller en annan typ av infektion. Vid svamp i underlivet kan flytningarna bli mycket gryniga och vita, men kan också vara tunna eller inte förändras alls.
  • Ökad mängd och förändrad konsistens: Plötsliga förändringar i mängden flytningar, särskilt om de är mycket tunna, vattniga eller tjocka och klumpiga, kan också vara ett tecken på infektion.

Om du märker någon av dessa symtom är det viktigt att du konsulterar en läkare eller gynekolog för att få rätt diagnos och behandling, eftersom detta kan vara en indikation på att något inte står rätt till.

Faktorer som påverkar flytningarna

Det finns flera olika faktorer som kan påverka dina flytningar utöver den naturliga menscykeln:

  • Graviditet: Under en graviditet kan östrogennivåerna stiga kraftigt, vilket kan leda till ökade mängder flytningar. Detta är inget konstigt, och de är vanligtvis vita och luktfria. Vid ökad mängd flytningar under graviditeten kan det vara skönt att ha en absorberande gravidtrosa så man slipper byta trosa flera gånger per dag.
  • Preventivmedel: Hormonbaserade preventivmedel, såsom exempelvis p-piller, kan påverka både mängden och konsistensen på flytningarna genom att påverka kroppens hormonnivåer.
  • Sexuell aktivitet: Efter sex kan flytningarna både vara rikligare och kan även blandas med sperma, vilket kan förändra deras utseende.
  • Stress och livsstil: Hög stress, dålig kost eller vissa mediciner kan också påverka hormonerna och därmed flytningarna.

För dig med mycket flytningar

Vissa av oss har mer flytningar och en del av oss har mycket flytningar i vissa perioder under menscykeln. Då kan det vara skönt med absorberande trosor som håller dig bekväm, torr och trygg i alla lägen. Med absorberande trosor kan du känna dig säker och slippa oroa dig när flytningarna dyker upp.

Comfydence har absorberande trosor i många olika modeller och absorptionsnivåer för olika flöden. Skyddet fungerar lika bra för mens, flytningar och svett och trosorna kan användas för alla dessa intimläckage. Vid flytningar passar ofta en trosa med lätt - eller medelabsorption och de kan vid en användning ersätta ett flertal trosskydd eller tunna bindor.

trosor för flytningar
Trosan Heavenly med lätt absorption. Se alla trosor med lätt absorption här>>
trosa för flytningar

Trosan Just Chillin med medel absorption. Se alla trosor med medel absorption här>>

Därför kan dina flytningar bleka dina trosor

Har du kanske märkt att du fått blekta fläckar eller missfärgningar i grenen på trosorna, som inte går bort hur mycket du än tvättar dem? Det är inget att oroa sig över, utan det är helt normalt och beror på att flytningar och mens kan orsaka blekningar av tyget. Dessa blekta fläckar syns mer i en mörk trosa än i en ljus men är inget ovanligt och går heller inte att göra något åt.

pH-värdet i en vagina som är i balans bör ligga mellan 3,8 och 4,5 ungefär. Detta beror på att en slida som mår bra producerar sura flytningar. Flytningarna är sura på grund av bra bakterier som bildar mjölksyra och skyddar ditt underliv mot infektioner samtidigt som det håller den fuktig och ren. När syran möter luften oxiderar den och bleker eller missfärgar dina trosor.

Sammanfattning

Flytningar är en helt naturlig och viktig del av vår kropps reproduktiva system, och kan variera mycket från person till person. De varierar i både mängd, färg och konsistens beroende på var vi befinner oss i menscykeln. Att förstå vad som är normalt för vår egen kropp kan hjälpa oss att upptäcka eventuella avvikelser tidigt och söka vård vid behov. Att lära sig att observera sina flytningar kan också vara användbart för att spåra sin menscykel och till och med upptäcka de dagar man är som mest fertil. Precis som med alla aspekter av kvinnors hälsa är det viktigt att vara uppmärksam på sin kropp och söka professionell hjälp om något känns fel.

Taggad: flytningar mens

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.