Ja, visst går det bra att bada och simma med mens antingen med mensskydd eller utan. Här har vi samlat några tips och fakta kring bad under mensen.

Behöver jag mensskydd när jag ska bada?

När man kliver ned i vattnet blir det ofta så att trycket från vattnen gör att mensen inte rinner ut. Däremot finns det risk att blodet börjar rinna så fort man går upp ur vattnet. Om det blandas med vattnet på kroppen kan det upplevas som mycket men är egentligen är det troligtvis några få milliliter. Badar man på offentlig plats tillsammans med andra är det ändå bra att ha mensskydd som badtrosa, tampong eller menskopp för att hindra att det läcker i vattnet eller när man går upp ur vattnet. 

Bada utan mensskydd

Självklart går det bra att bada utan mensskydd också. Om du badar ensam, hemma i ditt badkar när du har mens så kan bada utan skydd om du vill det. Ett varmt bad är ofta avslappnande för att lindra eventuell mensvärk

Badar man i havet eller i en sjö och bara blöder lite, behöver man egentligen inte använda något skydd eftersom mensblodet sköljs bort i vattnet. Men om man badar i en pool, är det fräschare för andra om man använder badtrosor, tampong eller menskopp.

Vilka mensskydd funkar bäst vid bad & simning

1. Badtrosor

Badtrosor med inbyggt skydd från Comfydence är ett toppenbra mensskydd då de ser ut och känns som vanliga bikinitrosor. Grenen på trosan har ett diskret och tunt skydd som absorberar och hindrar läckage. Med trosan kan du känna dig helt trygg att inte läcka när mensen är lätt eller måttlig. Vid riklig mens kan trosorna behöva kompletteras med annat skydd. Om du badar eller simmar under många timmar eller en hel dag kan du skölja ur trosorna mellan varven för att vara helt säker. Efter användningen är det bara att skölja och tvätta i maskinen.

Kolla in Comfydence badtrosor med mensskydd här

2. Menskopp

Menskopp är ett bra mensskydd vid bad då den håller mensen kvar i kroppen och inte suger upp vatten. Om menskoppen skulle läcka beror det troligtvis på att den inte riktigt vecklat ut sig eller att den är full.

Efter dusch eller bad blir slemhinnorna i underlivet ofta torra och det kan vara lite svårt att sätta in menskoppen eller en ny tampong. Då kan det vara skönt att istället ta på sig en menstrosa eller binda.

3. Tampong

Även tampong funkar att bada med. Eftersom tampongen sitter inne i kroppen hindrar den mensen från att rinna ut i vattnet. Men då tampongen också suger upp en del av vattnet är det viktigt att att byta tampongen regelbundet och inte låta en blöt tampong sitta inne i 8 timmar.

Mens när det är simning på gympan? 

Menssäkrade badtrosor eller baddräkt är ett perfekt mensskydd när det är simning på skolidrotten eller på simträningen. De ser ut som vanliga badkläder men fångar upp mensen och hindrar att den läcker. Badkläderna finns i många storlekar från 140cl - 4XS och kommer in en fuktskyddad påse att förvara dem i. 

Funkar vanliga bindor att bada i?

Att bada med vanlig binda eller trosskydd är inte att rekommendera. Bindan fylls snabbt med vatten och då blir den tung och mister sin funktion. Dessutom blöts limmet på trosan upp vilket gör att den rör sig och kan kännas obekväm.

Att tänka på när du ska bada eller simma med mens

Att bada med mens är inte konstigt eller farligt så det finns inte mycket att tänka på. Men glöm inte att byta tampong ofta - dvs sätt in en ny tampong innan badet och byt efteråt så att vattnet tampongen sugit åt sig inte finns kvar under många timmar i kroppen.

Finns det infektionsrisk om man badar med mens? 

Generellt sett är svaret på den frågan nej. Visserligen är underlivet något mer känsligt för infektioner vid mensen men det är inget du behöver oroa dig för om du sköter hygienen och inte har någon åkomma som innebär att du ska vara extra försiktig.  Det är bra att för säkerhets skull tvätta sig ordentligt både före och efter bad - särskilt efter bad i klorerat vatten - och gå inte omkring för länge i våra badkläder. Tvätta även händerna noga innan och efter byte av tampong eller menskopp. Svårare är det inte att kunna bada obekymrat varje dag i månaden. 

Myter om mens

Man ska inte bada när man har mens

Det finns många myter om mens som levt kvar under många år av okända anledningar. En av de vanligaste myterna är att man inte skulle kunna bada med mens. Det känns som en gammal kvarleva från en tid när man ville låtsas om att mensen inte fanns eller hindra menstruerande kvinnor att umgås med andra. Som alltid är det en bra idé att hålla god hygien även vid mensen och hur skulle det gå till om man inte kunde bada eller duscha? 

Man ska inte vara med på gympan eller simningen när man har mens

Andra myter om mens är att man inte ska idrotta eller vara med på gympan när man har mens. Det stämmer inte. Att röra sig kan tvärtom vara bra för att lindra mensvärk. 

Man kan inte använda tampong om man inte haft sex

Ännu en myt kring mens är att tampong och menskopp endast funkar om man haft sex tidigare. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna som sitter i vägen eller hindrar tampongen i slidan. 

För fler myter om mens - lyssna gärna på podden som UMO producerat på detta ämne: 52. Myter om mens - Umo

Så här funkar badtrosor med inbyggt mensskydd

  • Comfydence badtrosor har ett tunnt men effektivt läckageskydd i grenen.
  • Skyddet fångar upp mensen och hindrar att den läcker ut i vattnet.
  • Efter badet kan trosan tvättas eller sköljas ur för att användas igen
  • Badtrosorna torkar snabbt och kan användas även när de är torra. 

Här kan du läsa mer om hur badtrosan fungerar. 

Comfydence badtrosor med inbyggt mensskydd här: Läckfria Badtrosor med Mensskydd - Prova i 60 dagar - Comfydence – Comfydence

Så funkar badtrosor med mensskydd

Badtrosorna finns i två olika  modeller med samma funktion och läckageskydd

Sunshine är en klassisk låg modell som passar till de flesta bikinitoppar eller under en baddräkt

sunshine badtrosa

Mermaid är en bikinitrosa med hög midja som sitter skönt och ledigt över magen. 

Mer om att bada med mens

Att bada med mens: Mens - 1177 Vårdguiden

"Man kan inte bada när man har mens": 52. Myter om mens - Umo


Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.