Undrar du om menstrosor / absorberande trosor fungerar för urinläckage? Med tanke på att mer än hälften av alla kvinnor upplever problem med urinläckage någon gång under livet är du långt ifrån ensam. 

Faktum är, att även om Comfydence trosor absorberar alla vätskor, så begränsar den rådande lagstiftningen oss att kommunicera att de kan fungera för ändamålet. 

Hjälpmedel för inkontinens regleras av lagstiftningen

Skydd och hjälpmedel för inkontinens eller urinläckage regleras av EU förordningen 2017/745 från den 5 april 2017 om medicinsktekniska produkter. I praktiken innebär det att produkter som marknadsförs som hjälpmedel/skydd för inkontinens eller urinläckage ska uppfylla kriterierna för CE-märkning och vara CE-märkta.

Fungerar Comfydence absorberande trosor för inkontinens / urinläckage?

Comfydence absorberande trosor / menstrosor finns med olika absorptionsnivåer och sträckning på skydd. Trosorna absorberar och hanterar kroppsvätskor. Vi har dock tagit bort hänvisning till inkontinens då trosorna inte är en medicinskteknisk produkt och i nuläget saknar CE märkning.

Inom Comfydence lägger vi stor vikt vid att följa lagar och lokala föreskrifter och det är anledningen att vi inte marknadsför trosorna för detta ändamål. Vi arbetar dock ständigt för att förbättra och utveckla vårt sortiment för att det ska vara tryggt, bekvämt & hållbart för alla former av läckage från underlivet.

Varför hävdar andra varumärken att deras menstrosor passar för inkontinens?  

Det finns flera varumärken på marknaden som marknadsför sina menstrosor även som ett hjälpmedel för inkontinens / urinläckage. Varför de väljer att inte följa lagstiftningen är upp till dem att svara på.

Inkontinens är ett stigmatiserat område

Många kvinnor tvekar att besöka vården med sina problem och känner inte till vilken hjälp som går att få. Tyvärr!! Problemen kan också vara av mer tillfällig karaktär och då kanske anledningen eller orsaken känns övergående (tex graviditet, postpartum eller sjukdomar/infektioner). Det finns väldigt bra information att läsa om inkontinens på exempelvis 1177 och det går alltid bra att kontakta sin vårdcentral/läkare.

Har du frågor kring Comfydence trosor eller dess användning får du väldigt gärna höra av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att svara. 

// Linda & Anna

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.